ECB bude údajne nakupovať aktíva len v stave núdze

Podľa členky Výkonnej rady Európskej centrálnej banky Sabine Lautenschlägerovej bude banka nakupovať dlhopisy napríklad v prípade, ak bude bezprostredne hroziť deflácia

Európska centrálna banka (ECB) pristúpi k programu nákupu aktív iba v stave núdze, teda napríklad v čase, keď bude bezprostredne hroziť deflácia. Uviedla to v pondelok členka Výkonnej rady ECB Sabine Lautenschlägerová. „Iba v prípade skutočnej núdze, napríklad ak by bezprostredne hrozila deflácia, by takéto nástroje prichádzali do úvahy,“ povedala Lautenschlägerová. „Takéto riziká sa však nedajú predvídať a taktiež ich neočakávame,“ dodala. Podľa jej slov by požiadavky na použitie programu nákupu aktív mali zaznieť výrazne, pretože tento program má významné vedľajšie efekty.

Prezident ECB Mario Draghi minulý štvrtok uviedol, že Rada guvernérov ECB sa „jednohlasne zhodla na záväzku použiť taktiež nekonvenčné opatrenia v rámci svojho mandátu v prípade, že to bude potrebné“. Šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann v reakcii na Draghiho slová uviedol, že ECB by nemala nechať monetárnu politiku príliš voľnú príliš dlhý čas.

Súvisiace články

Aktuálne správy