Novinka je zatiaľ prepadák: Čo nám prekáža na inteligentných hodinkách

, roklen24 Foto: SITA

Mnohí očakávali, že tzv. inteligentné hodinky budú najhorúcejším produktom na trhu. Čo by ste potrebovali viac, ako hodinky, ktoré dokážu prijímať hovory a rozumieť hlasovým príkazom? Realita však ukázala, že tieto hodinky vlastne nikoho nezaujímajú.

Podľa prieskumu spoločnosti FindTheBest by zákazníci asi trikrát viac radšej siahli po takzvaných fitness trackeroch než po inteligentných hodinkách. Navyše je tu takmer 40 krát väčšia pravdepodobnosť, že sa priklonia ku kúpe smartfónu, než k hodinkám. Dokonca aj bluetooth slúchadlá sú populárnejšie. Natíska sa preto otázka, prečo nedokázali inteligentné hodinky osloviť masy?
 

Asi sú príliš hrubé.
Priemerná hrúbka púzdra sa pri štandardných náramkových hodinkách pohybuje medzi 8 a 12 mm. Väčšina smart hodiniek má hrúbku viac než 10 mm, čo budí dojem veľkých neohrabaných kúskov a nie elegantných, sofistikovaných hodiniek budúcnosti. U technologických nadšencov je to jedno, ale masový trh potrebuje dizajn a užívateľský komfort, ktoré radia pred technologické vlastnosti produktu.

Asi sú príliš drahé.
Klasické náramkové hodinky sú buď extrémne lacné, alebo prehnane drahé. Výrobcovia inteligentných hodiniek sa držia hladiny od 100 do 250 dolárov. To sa môže zdať rozumné, ale len na papieri. Tí majetnejší nechcú od svojich hodiniek Twitter aktualizácie a digitálne displeje. Tí priemerní zas nechcú utrácať vyššie sumy. Je zrejmé, že do desať dolárov sa takéto hodinky nezmestia, ale už rozpätie od 50 do 99 dolárov by mohlo byť atraktívne.

Asi nemajú dosť silné batérie.
Rovnako ako cena, aj výdrž batérie polarizuje zákazníkov na dve skupiny. U väčšiny modelov batérie nevydržia viac ako týždeň. Ešte horšie je to u modelov s LCD a AMOLED displejmi , tie musíte nabíjať každú noc, skoro ako v prípade smartfónu. Problém je v tom, že čím viac "inteligentné" hodinky sú, tým horšia je nielen ich výdrž batérie ale aj ich celková životnosť.

Asi ani nemajú zásadný dôvod na existenciu.
Aký je vlastne prínos takýchto hodiniek? Hlasom ovládané posielanie SMS správ? Bezpečnejšie šoférovanie? Prijímanie hovorov bez nutnosti vyťahovať telefón z kabelky? Vidieť oznámenia na Facebooku o tri sekundy rýchlejšie? Problém je, že neriešia žiadny hmatateľný problém. Prvý osobné počítače priniesli revolúciu produktivity. MP3 prehrávače umožnili ľuďom ukladať tisíce skladieb na jednom mieste. Smartfóny priniesli internet do vrecka. Fitness trackereri pomohli jednoduchšie sledovať cvičebné ciele. Do tej doby, kým inteligentné hodinky dokážu, že vedia urobiť niečo lepšie, zostanú len hračkou v rukách technofilov, "masový" užívateľ vedľa nich prejde bez povšimnutia.

Súvisiace články

Aktuálne správy