Starobný fond SP prekročil plán o 51,1 mil. eur

Dôvodom je najmä výplata dôchodkových dávok na krytie nárokov príslušníkov ozbrojených zložiek.

Výdavky základného fondu starobného poistenia, ktorý spravuje Sociálna poisťovňa (SP), dosiahli za štyri mesiace tohto roka takmer 1,77 mld. eur. Výdavky tohto fondu, z ktorého sa vyplácajú starobné a predčasné starobné penzie, tak boli v porovnaní s plánom vyššie o 51,1 mil. eur. Uvádza sa to v správe o hospodárení poisťovne za január až apríl tohto roka.

„Je to spôsobené hlavne výplatou dôchodkových dávok poberateľom, ktorí vykonávali zamestnanie v služobnom pomere vo funkcii zaradenej do I. alebo II. kategórie. Ide o výplatu dôchodkových dávok na krytie nárokov príslušníkov ozbrojených zložiek,“ uvádza sa v správe. Tieto výdavky totiž podľa poisťovne neboli zahrnuté v rozpočte na dávky základného fondu starobného poistenia.

V porovnaní s koncom minulého roka sa za štyri mesiace tohto roka zvýšil počet vyplácaných dôchodkov o 8 444. Najväčší nárast bol v starobných dôchodkoch (o 10 199) a sirotských dôchodkoch (o 1 095). Pokles bol zaznamenaný najmä v prípade vdovských dôchodkov (o 1 989).

Súvisiace články

Aktuálne správy