V Egypte je drahšie: Vyššie dane zaviedli na cigarety, benzín aj alkohol

, ČTK Foto: SITA

Egyptský prezident Abdel-Fattah el-Sissi cez víkend zaviedol nepopulárne opatrenia na zníženie štátnych dotácií a zastavenie rastu štátneho dlhu. Obmedzil dotácie na pohonné hmoty a zvýšil dane na cigarety a pivo.

Nový egyptský prezident Sisi, ktorý  sa ujal úradu v júni, zverejnil v nedeľu dekrét, ktorým sa zvyšujú dane na cigarety o päťdesiat percent a na pivo o dvesto percent, píše The Washington Post. Agentúra Reuters dokonca informuje o 120 percentnom zvýšenie spotrebnej dane na cigarety.

Egyptská vláda už pred víkendom prikročila k prudkému zvýšeniu cien pohonných hmôt. Nové ceny nadobudli platnosť piatok o polnoci, oznámené boli len o niekoľko hodín pred tým. Pred polnocou sa tak u čerpacích staníc vytvorili fronty. Najvýraznejšie zdraženie zaznamenal 80 oktanový benzín, ktorého cena stúpla o 78 percent.

"Zvýšenie cien palív sa očakávalo. Hoci je pravdepodobné, že bude mať určité dosahy na infláciu, je zvýšenie cien na trhovú úroveň nevyhnutné," uviedol predseda ekonomického inštitútu Signet Angus Blair.

Sisi už v rámci reformy dotácií zvýšil ceny elektriny, ktorá doteraz bola predávaná za menej než polovicu jej výrobnej ceny. Egypt doteraz patril medzi krajiny s najlacnejšou elektrinou na svete, upozornil International Business Times.

Dotácie na energie a potraviny v Egypte obvykle tvoria až štvrtinu štátnych výdavkov. Predchádzajúce vlády sa znižovaniu dotácií vyhýbali, pretože takmer polovica Egypťanov žije pod hranicou chudoby. Napríklad v decembri 2012 prezident Muhammad Murs, ktorý bol  zosadený v júli minulého roka, musel pod tlakom verejnosti zrušiť plánované zvýšenie daní na spotrebný tovar.

Sisi už skôr upozornil, že bude musieť riešiť zložité problémy. Vyzval všetkých Egypťanov, aby boli pripravení niečo obetovať, aby pomohli egyptskej ekonomike, ktorú ťažko zasiahlo dlhé obdobie politických nepokojov.

Súvisiace články

Aktuálne správy