Náklady na prácu sú najnižšie na Slovensku, Francúzi a Taliani ich musia znížiť až o 20 %

, Natixis Foto: SITA

Ak chce francúzska a talianska vláda obnoviť konkurencieschopnosť priemyslu vo svojich krajinách, musia klesnúť jednotkové náklady práce. A to až na úroveň nákladov práce v krajinách eurozóny, ktoré majú podobnú sofistikovanosť priemyselnej výroby. Príkladom je Španielsko či Slovinsko.

Cieľ v podobe obnovy konkurencieschopnosti by znamenal zníženie jednotkových nákladov práce vo Francúzsku o 15 % a v Taliansku asi o 20 %. Ako vyplýva z grafu, v Španielsku sa teraz jednotkové náklady práce pohybujú viac ako 10 % pod úrovňou týchto nákladov v Nemecku. Vo Francúzsku a v Taliansku leží ale jednotkové náklady práce znateľne vyššie než v Nemecku. Najnižšie sú na Slovensku.

Ak by sa vlády Francúzska a Talianska snažili o opätovné zvýšenie ziskových marží v priemysle, muselo by dôjsť k poklesu jednotkových nákladov práce o 14 % vo Francúzsku a o 22 % v Taliansku. Ako ukazuje druhý graf, v roku 1998 prevyšovali ziskové marže vo francúzskom výrobnom sektore 30 %, v Taliansku sa pohybovali pod 30 %. Nasledoval ich prudký pokles, ktorý znížil maržu vo francúzskom výrobnom sektore v roku 2012 až pod 20 %. Taliansky prepad bol ešte hlbší, na konci roka 2013 sa marže dostali až k 11 %.

Nízka ziskovosť firiem vo Francúzsku a v Taliansku sa pritom dostáva do bludného kruhu. Nízke zisky sa odrážajú v poklese investícií, starnúce kapitálové zásoby sa potom spätne prejavujú v ďalšom negatívnom tlaku na ziskovosť.

Francúzsko aj Taliansko sa ale môžu rozhodnúť, že požadované zníženie jednotkových nákladov práce je pre nich neprípustne vysoké a teda sa nebudú snažiť ani o obnovu konkurencieschopnosti, ani o zvýšenie marží vo výrobnom sektore. Potom ale musia zabezpečiť, aby bola bilancia ich bežného účtu vyrovnaná. To znamená, že by muselo dôjsť k útlmu ekonomickej aktivity. Podľa Natixis by to v prípade Francúzska v nasledujúcich niekoľkých rokoch vyžadovalo najskôr recesiu, ktorá by eliminovala obchodné deficity. Potom by rast produktu nesmel prekročiť 1 % ročne. V Taliansku by rast nesmel prekročiť 0,5 % ročne.

Súvisiace články

Aktuálne správy