Nemecko sa usiluje o rozšírenie ekonomickej spolupráce s Čínou

Počas návštevy nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v Pekingu sa uzavreli hospodárske dohody za miliardy eur. Informuje o tom agentúra DPA. Podľa nich Volkswagen (VW) postaví v krajine dve ďalšie automobilky. Airbus (predtým EADS) dodá 100 helikoptér za 300 miliónov eur. Lufthansa podpísala ďalšiu dohodu o rozšírení spolupráce s partnerskou spoločnosťou China Air.
Kancelárka Merkelová a čínsky premiér Li Kche-čchiang spokojnosť s výsledkami vzájomných rokovaní vyjadrili dnes na tlačovej konferencii v Peking.
Merkelová však žiadala lepší prístup na čínsky trh, väčšiu transparentnosť a rovnaké podmienky, aké majú ich domáci konkurenti, pre nemecké podniky usadené v krajine.
Čínsky premiér uviedol, že napriek tlaku, ktorý sa vyvíja na druhú najsilnejšie svetovú ekonomiku, vláda neprijme nové opatrenia na podporu konjunktúry. Viac sa zameria na „cieľavedomé usmerňovanie reforiem“, štrukturálne zmeny a podporu malého a stredného podnikania. Li zdôraznil, že táto politika už zaznamenala určitý pokrok a čínska ekonomika sa v druhom štvrťroku stabilizovala.
VW investuje do dvoch ďalších kapacít spolu miliardu eur a počet jeho závodov v Číne vzrastie na 18.
Merkelová informovala Liho o finančnom vývoji v Európe a poďakovala Číne za podporu pri prekonávaní dlhovej krízy v eurozóne.
Li vyslovil presvedčenie, že čínska ekonomika v tomto roku vzrastie o plánovaných 7,5 %. V prvom štvrťroku dosiahla rast 7,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy