SOPK za polrok vypracovala vyše 90 stanovísk a pripomienok

Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) v prvom polroku 2014 vypracovala viac ako 90 stanovísk a pripomienok hlavne z oblasti znižovania administratívnej záťaže podnikania a vymáhateľnosti práva. Ako ďalej informovala komora, stanoviská a pripomienky boli vypracované k predloženým právnym normám v oblasti energetiky, daňového zákonodarstva, stratégie hospodárskeho rozvoja, ale aj protimonopolného konania, či ochrany životného prostredia.

„Komora vydala v tomto období 9 745 obchodných dokladov, z toho 8 623 osvedčení o pôvode tovaru, ktoré podnikatelia potrebujú pri vývoze mimo krajiny EÚ a súčasne sme vystavili 155 ATA karnetov. To sú doklady, ktoré umožňujú bezcolný vývoz a návrat tovarov,“ uviedol predseda SOPK Peter Mihók.

Na rozhodcovský súd SOPK boli v sledovanom období podané žaloby v celkovej výške 3,7 mil. eur, z toho žaloby s medzinárodným prvkom boli vo výške 2,9 mil. eur a vnútroštátne žaloby predstavovali 0,8 mil. eur. „To dokazuje, že rozhodcovský súd má čím ďalej lepšie medzinárodné renomé, aj zahraničné firmy akceptujú tento súd ako miesto pre rozhodovanie ich sporov so slovenskými podnikateľskými subjektmi,“ konštatoval Mihók.

Za prvých šesť mesiacov tohto roka poskytla komora 12 828 služieb v hodnote 606,3 tis. eur pre takmer 1 400 podnikateľských subjektov.

Súvisiace články

Aktuálne správy