Egyptská vláda od dnešného dňa zvýšila ceny palív

Egyptská vláda od dnešného dňa zvýšila ceny palív v rozsahu od 40 do 77 %. Dôvodom je obmedzenie dotácií na energie, ktoré zhltli značnú časť z rozpočtu a kabinet potrebuje zastaviť rast jeho schodku. Toto nepopulárne opatrenie bude zaťažkávacou skúškou pre nového prezidenta Abdala Fattáha Sísího a premiéra Ibráhíma Mahlába. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
Zvýšeniu cien paliva predchádzalo zdraženie elektriny od 1. júla. Kabinet tento týždeň zároveň pozmenil zákon o rozpočte, do ktorého zapracoval opatrenia na redukciu nadmerného schodku.
Prezident Sísí upozornil obyvateľov krajiny, že obrovskú dieru vo verejných financiách je potrebné zaplátať. Požiadal ich, aby boli pripravení na obete a pomohli egyptskej ekonomike dostať sa z problémov.
Egypt zápasí s najväčším rozpočtovým schodkom vo svojej histórii, ktorý sa už vyšplhal na 115 miliárd USD (84,63 miliardy eur), čo zodpovedá zhruba 12 % hrubého domáceho produktu (HDP). Kabinet ho chce znížiť v tomto roku na 10 % HDP. Dotácie na energie si ročne vyžiadali zhruba 5,7 miliardy USD a spolu s dotáciami na potraviny pohltili približne 25 % z rozpočtu.
Predchádzajúce vlády sa báli siahnuť na tieto dotácie pre obavy z nepokojov. Približne polovica z 85 miliónov obyvateľov Egypta žije na alebo pod hranicou chudoby a je tak závislá od dotácií na potraviny a energie.

Súvisiace články

Aktuálne správy