Tma v Grécku: Štrajk energetikov môže spôsobiť blackout

, ekathimerini.com Foto: SITA

Vzhľadom k nespokojnosti pracovníkov v energetike môže dôjsť k výpadkom elektriny v krajine. Dôvodom sú štrajky proti plánovanej privatizácii spoločnosti. Grécko sa začína vynárať zo šesťročnej recesie a dúfa, že krajinu navštívi tento rok rekordný počet turistov, čo povzbudí ekonomiku.

Uprostred leta, počas napínavých zápasov futbalových majstrovstiev sveta, môžu zostať  obyvatelia, aj firemná klientela štátnej energetickej spoločnosti PPC bez elektriny. Za  výpadkami stoja protestné štrajky, kvôli ktorým spoločnosť vo štvrtok vydala žltý poplach, čo znamená, že výpadky môžu nastať hlavne počas špičkového odberu počas večera, píše grécky web ekathimerini.com. PPC produkuje asi dve tretiny elektriny vyrábanej v Grécku a kontroluje takmer 100 percent trhu s ňou.

Vo štvrtok večer kvôli prvej vlne štrajku už odstavili asi 13 elektrární, poskytovateľ energie tak dodáva elektrinu svojim zákazníkom v závislosti na potrebe, čo znamená, že niektorí budú uprednostňovaní, píšu miestne noviny Nea. Podľa odborárov patrí elektrická energie medzi základné verejné potreby, jej výroba a distribúcia by preto nemala byť vydaná zo štátnych rúk.

Odborový predák najväčšieho odborového zväzu spoločnosti, GENOP-DEH, Stamatis Relias agentúre Reuters povedal, že od stredy vyhlásili 48-hodinové selektívne štrajky, ktorých cieľom je striedanie sa štrajkujúcich, aby vedenie nevedelo, ktorá časť podniku nebude pracovať a nemohlo štrajkujúcich nahradiť štrajkokazmi.

Vláda plánuje zo svojich 51 percent pustiť do súkromného vlastníctva 17. Ako súčasť transakcie by bolo vytvorenie dcérskej spoločnosti, ktorá dostane 30 percent kapacity výroby elektrickej energie. Tá by bola v plnej miere sprivatizovaná. Vláda si od privatizácie sľubuje konkurenčné prostredie, čo by sa pozitívne odrazilo v cenách. Premiér Samaras sľúbil, že dodávky elektriny budú fungovať aj za cenu zavedenia špeciálnych pravidiel, ktoré platia v časoch vojnovej mobilizácie.

Alexis Tsipras líder Syriza

"Odbory si nebudú brať krajinu za rukojemníka," citovala hovorkyňu vlády Sofiu Vultepsiovú agentúra Reuters. "Nemôže sa stať, že do krajiny príde 20 miliónov turistov a vy ich pripravíte o klimatizáciu," reagovala na oznámenie štrajku v rozhlase hovorkyňa.

Grécko musí schváliť návrh uvedenej privatizácie, aby liberalizovalo svoj energetický trh a mohlo dostať od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu ďalšie záchranné finančné pôžičky.

Požiadavku odborov podporila hlavná opozičná strana Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA), ktorá pohrozila, že bude hlasovať v parlamente proti privatizácii spoločnosti. Tá sa snaží v otázke vyhlásiť referendum, no zatiaľ sa jej nepodarilo nájsť potrebnú podporu v parlamente, informuje  ekathimerini.com.

Strana má v parlamente 71 predstaviteľov, k diskusii o otázke  potrebuje 120 priaznivcov, pre kladné rozhodnutie by sa vyžadovalo 180 hlasov z 300. Hoci má vládnuca strana len miernu prevahu, zatiaľ sa za iniciatívu nepostavili ani komunisti, ktorí by chceli referendu za kompletný balíček programu privatizácie. Koalícia radikálnej ľavice chce v skutočnosti vytvoriť opozičný blok, ktorý by zabránil zvoleniu nového prezidenta budúci rok vo februári. To by znamenalo vypísanie predčasných parlamentných volieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy