Predaj áut v západnej Európe v júni vzrástol

Podľa analytickej spoločnosti LMC Automotive sa predaj automobilov na trhoch sedemnástich západoeurópskych krajín minulý mesiac zväčšil o 3,9 %.

Predaj áut na západoeurópskom trhu v júni posilnil o 3,9 %, keďže oživenie v južnej Európe prevážilo nad slabším dopytom v Nemecku. Podľa analytickej spoločnosti LMC Automotive sa minulý mesiac na trhoch sedemnástich západoeurópskych krajín predalo 1,15 mil. automobilov. Za celý prvý polrok predaj posilnil o 5,4 %.

Od januára do konca júna dosiahol predaj áut na západoeurópskom trhu ročnú mieru 11,93 mil. vozidiel, uviedla LMC Automotive. Ide o zlepšenie o 3,3 % v porovnaní s rokom 2013, kedy sa na tomto trhu zaregistrovalo 11,54 mil. áut. LMC Automotive vychádza z údajov o registrácii áut v júni, ktoré zverejnili v trinástich sledovaných západoeurópskych štátoch tento týždeň. Z Rakúska, Dánska, Luxemburska a Švajčiarska má LMC za jún k dispozícii iba odhad predaja.

Registrácia áut v Nemecku v júni o 2 % oslabila. Uviedlo to v stredu nemecké Združenie automobilového priemyslu. V Španielsku však predaj výrazne posilnil a zotavovanie predaja na francúzskom trhu zrýchlilo svoje tempo. Európa sa postupne zotavuje z dlhého obdobia poklesu automobilového trhu, počas ktorého sa dopyt vlani prepadol až na dvadsaťročné minimum.

Súvisiace články

Aktuálne správy