Banksyho dražili v Londýne, dve kresby sa vyšplhali na 1800 násobok ceny

, Bonhams Foto: SITA

Pôvodný majiteľ získal dve grafiky od Banksyho za smiešnych 60 dolárov od predajcu v New Yorku. Tieto diela sa na londýnskej aukcii predali za 1800 násobok ich ceny.

Svetovo preslávený britský graffiti umelec vlani na jeseň tvoril počas jedného mesiaca v New Yorku. Svoje originálne podpísané diela potom počas jediného dňa ponúkol cez jedného predajcu v Central Parku za symbolickú cenu. Do ponuky sa dostali aj tie najslávnejšie práce ako Flower Thrower, alebo Laugh Now. Z čierneho grafity na bielom plátne, kus za 60 dolárov (necelých 44 eur), sa nakoniec minulo osem.

Ako uviedol britský aukčný dom na svojom webe, na aukcii sa grafika s názvom Kids on Guns predala za 68 500 libier (asi 86 000 eur), Medvedík Pú vyšiel nového majiteľa na 56 250 libier (asi 70 621 eur).

Umelec, ktorého civilné meno je do dnes zahalené rúškom tajomstva, svoje prvé diela sprejom vytvoril na šedivých fasádach domov v Bristole. Dnes sa jeho obrázky predávajú za niekoľko tisíc dolárov po celom svete, napriek tomu sa niektoré jeho diela nepodarilo zachovať, lebo boli ako nechcené pouličné umenie odstránené, alebo pretrené.

Vlani v lete, rovnako na aukcii v sieni Bonham, sa predal jeden z najznámejší kúskov od Banskyho, Love is in the Air sa vydražil za 163 250 libier (asi 205 tisíc eur).

Súvisiace články

Aktuálne správy