Unipetrol kupuje podiel ENI v Českej rafinérskej

Česká ropná spoločnosť Unipetrol odkupuje podiel talianskej firmy ENI v ich spoločnej rafinérskej firme Česká rafinérska. Akvizíciu spoločnosť Unipetrol oznámila vo štvrtok po uzatvorení obchodovania na pražskej burze. Unipetrol tak získa úplnú kontrolu nad českým rafinérskym sektorom. Česká rafinérska prevádzkuje dve rafinérie krajiny, a to v Litvínove a Kralupoch. Unipetrol, ktorého majoritným vlastníkom je poľská firma PKN Orlen, zaplatí za 32,4-percentný podiel ENI v Českej rafinérskej 30 mil. eur.

České rafinérie sú stratové v dôsledku zmenšenia marží a v dôsledku nadmernej kapacity európskych rafinérií. Predaj podielu ENI nasleduje po tom, ako spoločnosť Royal Dutch Shell v tomto roku Unipetrolu predala svoj 16-percentný podiel v Českej rafinérskej. Firma Unipetrol uviedla, že najnovšia akvizícia jej umožní podstatnejšiu reštrukturalizáciu spoločnosti Česká rafinérska.

PKN Orlen navrhla fúziu svojho podnikania s českými firmami Mero a Cepro, ktoré prepravujú ropu a ropné produkty. Česká vláda však takúto možnosť odmietla a konštatovala, že si chce ponechať kontrolu nad strategickou infraštruktúrou. Minister financií Andrej Babiš v apríli uviedol, že jednou z možnosti v rafinérskom sektore je odkúpenie rafinérie v Kralupoch vládou, aby sa zaručilo pokračovanie jej činnosti.

Skupina MOL vzala podľa zverejneného stanoviska na vedomie rozhodnutie spoločnosti Unipetrol využiť svoje predkupné právo na podiel ENI v Českej rafinérskej. „Toto rozhodnutie nemá vplyv na akvizíciu siete čerpacích staníc ENI v Českej republike, na Slovensku a v Rumunsku Skupinou MOL ani na zásobovanie čerpacích staníc po uzavretí dohody medzi ENI a Skupinou MOL,“ uviedla skupina v stanovisku.

Súvisiace články

Aktuálne správy