Miera nezamestnanosti v USA v júni klesla na 6,1 %

Minulý mesiac v ekonomike USA bez sektora poľnohospodárstva vzniklo 288 tis. pracovných pozícií.

Tvorba nových pracovných miest v USA sa v júni zvýšila a miera nezamestnanosti klesla na úroveň 6,1 %, čiže na takmer šesťročné minimum. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že minulý mesiac v ekonomike krajiny bez sektora poľnohospodárstva vzniklo 288 tis. pracovných pozícií. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že v júni sa v USA vytvorí 212 tis. nových pracovných miest.

Miera nezamestnanosti v USA sa v júni znížila o 0,2 percentuálneho bodu a klesla najnižšie od septembra 2008. Nezamestnanosť v krajine kulminovala v októbri 2009 vo výške 10 %. V priemysle USA v júni vzniklo 16 tis. nových pracovných pozícií. V odvetví služieb pribudlo 236 tis. nových miest, čo je najviac od októbra 2012. Počet zamestnancov verejného sektora sa tiež zvýšil, a to o 26 tisíc. Dĺžka pracovného týždňa sa nezmenila a zostala 34,5 hodiny.

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, minulý týždeň mierne stúpol. Naďalej však naznačoval, že situácia na trhu práce sa zlepšuje. Počet nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti v týždni končiacom sa 28. júna vzrástol o 2 tis. na sezónne upravených 315 tisíc. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ základných podmienok na trhu práce, stúpol minulý týždeň o 500 na 315 tisíc.

Súvisiace články

Aktuálne správy