Sú stále inteligentnejšie a je ich čoraz viac

, napi Foto: SITA

O 8 percent ročne porastie počet bankomatov po celom svete do roku 2016, potom sa rast odhaduje na 6 percent. Globálny trh ťahá trh menej rozvinutých krajín Východu.

O 8 percent za rok, v priebehu nasledujúcich dvoch rokov narastie počet bankomatov na celom svete, nárast potiahnu hlavne krajiny ázijského regiónu. Dobrým príkladom je Čína, kde na konci roka 2013 mali v prevádzke 520 000 bankomatov, čím predstihli aj USA, ktoré do vtedy viedli. Ako to vyplýva za aktuálnej analýzy londýnskej RBR, do roku 2018 bude po celom svete približne 1,3 milióna prístrojov, z toho 70 až 75 percent pripadne na rozvíjajúcich sa trhoch ako je Čína, Brazília, krajiny východnej Európy,  Ruska a regiónu severnej Afriky.

Okrem vyspelých krajín zaznamenali v ostatných rokoch najväčší rozmach v Indii a Číne. V Indii to je nárast o viac ako 40 percent, v Číne takmer 25 percent, pričom obe krajiny štartovali z veľmi slabých čísel, v Čína to bolo len 385 bankomatov na jeden milión obyvateľov. Na rozvinutých trhoch je to priemerne 750 bankomatov.

V regióne strednej a východnej Európy predstavoval nárast niečo málo cez 10 percent. Postarali sa oň predovšetkým rumunský, bulharský a ukrajinský trh, tie vyspelejšie už stagnovali.

Na vyspelých trhoch sa už bankomaty postupne menia na  multifunkčné zariadenia a tým preberajú stále viac funkcií pobočky banky. Celý systém je nákladovo efektívnejší na prevádzku, a mnohé veci dokážu klienti bánk vybaviť rýchlejšie. Takýto trend postupne zasiahne aj nás. Nebude to asi v krátkodobom horizonte, pretože aj tento segment trhu reaguje na verejné očakávania. To znamená, že pre túto chvíľu nie je veľký záujem o multifunkčné zariadenia, veď drvivá väčšina stále uprednostňuje návštevu pobočky pred využívaním elektronických finančných služieb. Platby sa presúvajú skôr do domáceho prostredia cez internet ako na ulicu do bankomatu a rovnako to platí aj o správe účtu. Masívnu expanziu bankomatov novej generácie preto u nás očakávať nemôžeme.

Súvisiace články

Aktuálne správy