Vymenovali maďarského vládneho splnomocnenca pre rozšírenie elektrárne v Paksi

Dozor nad uzatváraním zmlúv týkajúcich sa rozšírenia jadrovej elektrárne v maďarskom Paksi bude v prvej etape hlavnou úlohou nového splnomocnenca vlády Attilu Aszódiho. O vymenovaní splnomocnenca informoval dnes denník Népszava.
Splnomocnenec, ktorý je univerzitným pedagógom na Budapeštianskej technickej univerzite, kde ako riaditeľ vedie aj Nukleárny technický inštitút, v týchto dňoch zostavuje 40-členný sekretariát zložený z právnikov i technikov.
V zmysle vládneho nariadenia bude Aszódiho úlohou riadenie a koordinácia rokovaní o zmluvách projektovania, obstarávania a realizácie dvoch nových blokov elektrárne. Splnomocnenec bude po odbornej stránke riadiť aj rokovania o zmluvách týkajúcich sa prevádzky a údržby blokov, dodávky čerstvého jadrového paliva a likvidácii vyhoreného paliva.
Denník pripomína, že Aszódi sa ako expert Európskej komisie zúčastnil na preverení bezpečnostnej situácie európskych atómových elektrární po nehode v japonskej Fukušime.
Poslanci maďarského parlamentu 23. júna schválili maďarsko-ruskú úverovú zmluvu, ktorá je potrebná na financovanie rozšírenia paksskej elektrárne. V zmysle dohody ruská strana poskytne štátny úver v maximálnej hodnote desiatich miliárd eur na projektovanie, výstavbu a financovanie prác a služieb potrebných k uvedeniu do prevádzky nových blokov číslo 5 a 6.
Rusko a Maďarsko podpísali 1. apríla medzivládnu dohodu o pôžičke 10 miliárd eur určených na rozšírenie jadrovej elektrárne v Paksi; maďarský parlament má úverovú dohodu s Ruskom schváliť ešte dnes.
Dohodu o spolupráci pri mierovom využití atómovej energie medzi Maďarskom a Ruskou federáciou podpísali 14. januára pri Moskve za účasti predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Súvisiace články

Aktuálne správy