Typická dovolenka na Slovensku: Stačí týždeň v hoteli alebo penzióne

, Poštová banka Foto: SITA

Najčastejším motívom dovolenky strávenej na Slovensku je rekreácia a šport. Vlani Slováci za týmto účelom uskutočnili až viac než tri štvrtiny dovoleniek. Na popularite získavajú aj welness pobyty, ktoré predstavovali zhruba desatinu dovoleniek a tiež agroturistika. Poznávacie pobyty ale Slovákom príliš nevoňajú.

Pre niekoho je dovolenka nevyhnutnosťou, ale pre iného môže byť luxusom. Aj na základe toho sa rozhodujeme, či za oddychom vycestujeme niekam do zahraničia alebo dovolenku strávime doma na Slovensku. Na základe údajov Štatistického úradu SR sme vlani na Slovensku urobili celkovo 3,8 milióna dovolenkových ciest, sem sa ráta dovolenka, rekreácia, návšteva príbuzných, ale aj pobyt na chate. Z celkového počtu týchto dovolenkových ciest tvorili viac než polovicu samotné dovolenky, ale viac než tretinu predstavovali aj návštevy príbuzných a priateľov. Našinci pritom obľubujú nielen dlhodobé dovolenky, teda na minimálne 4 noci, ale radi  vycestujú za oddychom aj na tzv. predĺžený víkend. Dlhodobá dovolenka na Slovensku trvala vlani v priemere 7 – 8 nocí, teda jeden týždeň, zatiaľ čo v prípade krátkodobej dovolenky strávili našinci mimo svojho bydliska v priemere 2 noci. 

A kam v rámci Slovenska najčastejšie cestujeme? Najobľúbenejšou domácou destináciou je Poprad, ktorý bol cieľovou stanicou až pre takmer pätinu dovolenkových ciest. Prvenstvo Popradu je pochopiteľné vzhľadom na jeho polohu vo Vysokých Tatrách. S výrazným odstupom za Popradom nasledovala Bratislava, kam smerovalo len cca 6 % dovolenkových ciest. Za najobľúbenejší dovolenkový dopravný prostriedok volíme auto, vlani až 80 % z celkového počtu ciest za oddychom tvoril tento dopravný prostriedok. Vyše desatina dovolenkových ciest sa uskutočnila autobusovou dopravou a podiel železničnej dopravy predstavoval necelých 9 %. 

Ubytovanie si najčastejšie prenajímame, pričom najväčší záujem máme o hotely a penzióny. Nepohrdneme ale ani tzv. ubytovaním na súkromí. Na druhej strane kempovanie nás príliš neoslovilo a takúto formu trávenia dovolenky nepreferujeme. Medzi Slovákmi je však obľúbená aj lacnejšia alternatíva trávenia dovolenky a to ubytovanie u príbuzných alebo priateľov, ktoré najčastejšie spájame s rodinnými návštevami.

Nie všetci Slováci si vlani mohli dopriať dovolenku. Až 44 % Slovákov starších ako 15 rokov na dovolenku vlani nevycestovalo, najčastejším dôvodom bol nedostatok finančných prostriedkov. Tento dôvod uviedli až takmer dve tretiny Slovákov. Tretina respondentov uviedla, že nechodí na dovolenku mimo svojho bydliska. Môže to znamenať, že človek si dovolenku v práci čerpal, ale trávil ju doma. Tento dôvod úzko súvisí s nedostatkom financií a keďže v prieskume bolo možné uviesť viac odpovedí, tieto dva dôvody sa pravdepodobne navzájom prelínajú.

 Dôvody, pre ktoré Slováci vlani neboli na dovolenke
 finančný dôvod  65,40%
 nechodí na dovolenku mimo svojho bydliska  32,10%
 rodinné dôvody  18,90%
 chodí raz za viac rokov  11,20%
 pracovný dôvod  11,10%
 bol / pôjde na dovolenku v inom období  3,20%
 iný dôvod  2,00%
 študijný dôvod  1,60%
 bezpečnosť  1,30%
 zdravotné dôvody  0,00%
 Zdroj: analytický tím Poštovej banky podľa ŠÚ SR, rok 2013
 Pozn.: každý respondent mal možnosť uviesť viac dôvodov

Rodinné dôvody boli treťou najčastejšie uvádzanou príčinou, pre ktorú našinci nevycestovali na dovolenku a predstavovali až takmer pätinu odpovedí. Vo viac než desatine prípadov Slováci uviedli ako príčinu necestovania na dovolenku pracovné povinnosti a taktiež to, že na dovolenku chodia len raz za viac rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy