Ceny nehnuteľností v Británii pokračovali v raste aj v júni

Ceny nehnuteľností vzrástli v júni v Británii medzimesačne o 1 % a v máji o 0,7 %. Agentúra Reuters informuje, že v júni 2014 bol ich medziročný vzostup 11,8 %. Naposledy vzrástli medziročne silnejšie v januári 2005.
Najdramatickejšie rastú ceny nehnuteľností v Londýne. V druhom štvrťroku stúpli v porovnaní s rovnakým obdobím vlani o 25,8 %. Ich silnejší medziročný vzostup sa zaznamenal v roku 1987.
Bank of England (BoE), britská centrálna banka, však minulý týždeň informovala, že najviac 15 % nových úverov môže prekročiť 4,5-% ročný príjem žiadateľov o ne. V krajine je takýchto úverov v priemere 10 %, v Londýne takmer 20 %. Opatrenie má zabrániť tomu, aby rast cien v regiónoch nedestabilizoval celú ekonomiku Británie.
Cena priemernej nehnuteľnosti v Londýne prekročila po prvýkrát hranicu 400.000 GBP (501.190 eur). O 30 % je drahší priemerný dom či byt než v roku 2007; a dvojnásobne drahší než ich priemerná hodnota v Spojenom kráľovstve.
Centrálna banka uviedla, že všeobecné obmedzenie dostupnosti by malo len dočasný vplyv na pokles cien nehnuteľností. Zásadnejší dopad však môže mať výhľad, že banka zvýši svoju základnú úrokovú sadzbu.
Znalci tvrdia, že trvalý rast cien nehnuteľností súvisí s nízkym počtom nových bytov a domov, ktoré sa v krajine stavajú. S názorom sa stotožňuje aj Bank of England. Uviedla, že radšej svoju pozornosť sústredí na oblasť úverov než na ceny nehnuteľností.

Súvisiace články

Aktuálne správy