Francúzski poslanci schválili návrh dodatočného rozpočtu

Rozpočtové zmeny, ktoré schválila dolná komora francúzskeho parlamentu, počítajú s dodatočnými výdavkovými škrtmi v hodnote 4 mld. eur a s daňovými úľavami pre takmer štyri milióny domácností. Návrh teraz putuje do Senátu.

Dolná komora francúzskeho parlamentu výraznou väčšinou schválila návrh dodatočného rozpočtu na tento rok. Úprava rozpočtu počíta s ďalšími výdavkovými škrtmi v hodnote 4 mld. eur a s daňovými úľavami pre takmer štyri milióny francúzskych domácností. Vláda sa pokúša týmto spôsobom plniť ciele v oblasti deficitu a zároveň upokojiť obavy nespokojných voličov. Návrh rozpočtu v dolnej komore parlamentu prešiel pomerom hlasov 307 ku 232. Teraz smeruje do Senátu.

Rozpočtové zmeny majú za cieľ znížiť rozpočtový deficit krajiny na 3,8 % hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto roku a na úroveň 3 % HDP v budúcom roku. Francúzsko by tak v roku 2015 splnilo pravidlá, ktoré stanovila EÚ. Európska komisia však v júni varovala, že francúzske prognózy sú príliš optimistické a krajina musí urobiť viac, aby v roku 2015 splnila rozpočtové ciele. Francúzsky rozpočet je založený na vládnej prognóze, ktorá predpokladá hospodársky rast vo výške 1 %, čo však považuje za príliš optimistické aj francúzsky štatistický úrad.

Súvisiace články

Aktuálne správy