Štát po polroku hospodári so schodkom takmer 2 mld. eur

Štátu medziročne rastú tak príjmy, ako aj výdavky. Deficit štátneho rozpočtu je medziročne vyšší o takmer 305 mil. eur.

Štát hospodáril v prvom polroku tohto roka so schodkom 1,97 mld. eur. V samotnom júni sa tak deficit štátneho rozpočtu prehĺbil o vyše 90 mil. eur a medziročne bol schodok vyšší o takmer 305 mil. eur. Ako ďalej informovalo ministerstvo financií, príjmy štátneho rozpočtu oproti prvému polroku vlaňajška stúpli o 5,3 % na 5,35 mld. eur, kým výdavky vzrástli o 8,5 % na 7,319 mld. eur. Na celý rok 2014 sa pritom rozpočtujú príjmy v objeme 14,108 mld. eur, výdavky 17,392 mld. eur a schodok na úrovni 3,284 mld. eur.

 

Samotné daňové príjmy v medziročnom porovnaní stúpli o 136,6 mil. eur na takmer 4,3 mld. eur. Pozitívny vývoj bol podľa ministerstva financií zaznamenaný pri všetkých druhoch daní, najmä však pri dani z pridanej hodnoty, ktorej výber stúpol o 51,5 mil. eur. Príjmy štátneho rozpočtu z dividend zaznamenali oproti predchádzajúcemu roku nárast o 69,1 mil. eur. Negatívny vývoj sa naďalej zaznamenáva v rámci príjmov z rozpočtu Európskej únie, kde štát ku koncu júna eviduje medziročný pokles o 295,2 mil. eur.

Ostatné príjmy štátneho rozpočtu za prvý polrok medziročne stúpli o 356,7 mil. eur. „Ide najmä o príjmy Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, ktoré získal od mobilných operátorov za vydanie individuálnych povolení na používanie frekvencií z frekvenčných pásiem, a to vo výške 163,9 mil. eur,“ informuje rezort financií. Ďalším významným príjmom v objeme 93 mil. eur je príjem spojený s ukončením procesu predaja ropy a ropných produktov. V rovnakej výške však boli ovplyvnené aj ďalšie výdavky štátneho rozpočtu, teda uvedená operácia nemala dopad na schodok štátneho rozpočtu. Stúpli aj iné nedaňové príjmy o bezmála 80 mil. eur.

V rámci celkových výdavkov stúpli výdavky na obsluhu štátneho dlhu o 202,4 mil. eur, čo znamenalo medziročný nárast o takmer štvrtinu. Dôvodom bolo podľa ministerstva to, že v apríli sa uskutočnila výplata kupónov štátnych dlhopisov vo výške 185 mil. eur. V položkách súvisiacich s čerpaním prostriedkov z rozpočtu Európskej únie eviduje štát medziročný nárast o 23,6 mil. eur s miernym nárastom potreby zdrojov spolufinancovania o 3,3 mil. eur. Platba do rozpočtu únie stúpla len minimálne o 0,3 mil. eur.

Ďalší výraznejší nárast výdavkov však priniesol transfer do Sociálnej poisťovne, ktorý sa medziročne zvýšil o 158,7 mil. eur. Podľa rezortu financií je to však v súlade s návrhom rozpočtu na rok 2014. „Čerpanie ďalších výdavkov štátneho rozpočtu medziročne vzrástlo o 183,9 mil. eur, pričom tu je obsiahnuté medziročné zvýšenie výdavkov o 93 mil. eur súvisiace s ukončením procesu predaja ropy a ropných produktov,“ dodáva ministerstvo financií.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy