Dovolenka na chalupe: Pošta vám môže chodiť aj tam, ak zaplatíte 4 eurá

Ani v čase dovolenky sa nemusíte obávať o doručenie svojich zásielok. Ako dnes informovala jej hovorkyňa Stanislava Pondelová, pošta ponúka viacero možností na zabezpečenie príjmu zásielok aj počas neprítomnosti.

Zákazníci Slovenskej pošty sa ani v čase dovolenky nemusia obávať o doručenie svojich zásielok. Ako dnes informovala jej hovorkyňa Stanislava Pondelová, pošta ponúka viacero možností na zabezpečenie príjmu zásielok aj počas neprítomnosti.

Pre dovolenkárov, ktorí trávia dovolenku napríklad na chalupe na Slovensku, ponúka službu Časové doposielanie zásielok. Zásielky bude pošta doposielať na oznámenú adresu počas obdobia, ktoré si adresát určí. O službu je možné požiadať na ktorejkoľvek pošte najmenej päť pracovných dní pred požadovaným začiatkom doposielania. Spoplatnená je sadzbou 4 eurá za mesiac. Ak odosielateľ označí zásielky dispozíciou Nedoposielať, adresát dostane od pošty na adresu, kam sú mu doposielané zásielky, oznámenie, že na pošte v mieste trvalého bydliska na neho čaká zásielka.

Pošta dbá aj na bezpečnosť svojich klientov. "Ak zákazník nechce mať počas dovolenky preplnenú poštovú schránku, existuje možnosť, aby mu počas jeho neprítomnosti pošta nedoručovala zásielky do poštovej schránky," priblížila Pondelová. Záujemca môže požiadať o zriadenie poštového priečinka a zásielky si po návrate z dovolenky prevezme na pošte, kde sú ukladané do 18 kalendárnych dní. Táto služba je za poplatok od 2,50 eura za mesiac.

Okrem zásielok určených do vlastných rúk môžu poštu v prípade neprítomnosti adresáta preberať aj osoby, ktoré s ním bývajú v tom istom rodinnom dome alebo byte a dovŕšili 15. rok života. Ďalej tak môže urobiť splnomocnená osoba, rodič za maloletého adresáta alebo opatrovník za adresáta, ktorý bol pozbavený spôsobilosti. Tieto osoby sú podľa Pondelovej oprávnené preberať aj zásielky určené do vlastných rúk adresáta.

"Splnomocnenie si zákazníci môžu jednoducho vybaviť na ktorejkoľvek pošte vyplnením žiadosti, ktorá je k dispozícii na poštách a na webovej stránke www.posta.sk," doplnila hovorkyňa. Splnomocnenec môže preberať poštu na doručovacom mieste adresáta i na pošte, pričom zákazník môže na preberanie zásielok na jeden preukaz splnomocnenca určiť až tri osoby. Preukaz stojí 2,50 eura. Ak si splnomocnenie vyhotoví zákazník sám, musí byť overené notárom.

Súvisiace články

Aktuálne správy