Audit EÚ upozorňuje na zbytočnosť dvojitých stimulov pre vinársky sektor

Nové špecifické investičné opatrenia pre vinársky sektor v Európskej únii (EÚ) nie sú odôvodnené. Uviedol dnes v správe pre médiá Európsky dvor audítorov (EDA) so zdôvodnením, že takáto podpora už existuje v rámci politiky pre rozvoj vidieka.
V správe EDA sa taktiež nastoľujú otázky v súvislosti s úlohou grantov na propagáciu vín, ktoré sa často využívali na konsolidáciu trhov, a nie na získavanie nových trhov alebo znovuzískanie starých trhov.
„Koexistencia podobných investičných opatrení v rámci dvoch rôznych režimov je zdrojom zložitosti, ktorá v niektorých členských štátoch viedla k oneskoreniam v realizácii alebo k nadmerne reštriktívnemu rozsahu oprávnených investícií,“ uviedol autor správy Jan Kinšt.
Zároveň upozornil, že keď príspevok EÚ dáva podnikom stimul, aby znížili svoje vlastné financovanie propagačných činností, stáva sa v zásade čiastočnou dotáciou prevádzkových nákladov spoločnosti. A to podľa jeho slov nie je efektívne využitie verejných financií.
Audítori EÚ zistili, že chýbajú dostatočné informácie na preukázanie priamych výsledkov týchto opatrení. V prípade propagačných činností, napriek výraznému nárastu vývozu vína do tretích krajín v absolútnych číslach, sa počas auditu zistilo, že vína z EÚ stratili trhové podiely v hlavných tretích krajinách, na ktoré boli zacielené propagačné činnosti.
Členské štáty v období 2009 až 2013 vynaložili 522 miliónov eur z eurofondov na tieto propagačné aktivity. V období 2014 až 2018 navýšili finančné prostriedky vyčlenené na toto opatrenie, a to na 1,6 miliardy eur. Podľa auditu existuje riziko, že rozpočet na roky 2014 – 2018 je stanovený príliš vysoko, čím sa ohrozuje uplatňovanie zásad riadneho finančného hospodárenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy