Spojené štáty európske: Predsedníctvo EÚ v rukách Talianov

, E15 Foto: SITA

Taliani dnes od Grékov preberajú predsedníctvo Európskej únie. Premiér Matteo Renzi sa netají tým, že bude presadzovať myšlienku Spojených štátov európskych. Dá sa tak očakávať ďalší rast napätia medzi členskými krajinami, zámer sa celkom iste nebude páčiť Londýnu. Rím sa chce zamerať aj na hospodársky rast a tému nelegálne imigrácie, ktoré sa jej medzi členskými krajinami EÚ obzvlášť dotýka.

"Pre budúcnosť svojich detí snívam o Spojených štátoch európskych, myslím na ne a pracujem pre ne," vyhlásil Renzi pred pár dňami. Problémy dneška podľa neho vyrieši len silnejšia a súdržnejšia Európa. Britský premiér David Cameron pritom nedávno podotkol, že sa dvadsaťosmička stala príliš veľkou a panovačnou. Po diplomatickej porážke na summite v závere minulého týždňa zdôraznil, že udržať Veľkú Britániu v EÚ bude ťažké.

Taliansko sa chce počas šiestich mesiacov "vlády" zamerať aj na podporu hospodárskeho rastu. Zrejme sa pritom pokúsi presadiť väčšiu flexibilitu ohľadom únijných fiškálnych pravidiel. Rím, ktorý trápi vysoká nezamestnanosť, chce pretlačiť možnosť väčších investícií, hlavne do energetickej a telekomunikačnej infraštruktúry. "Je smiešne, že hovoriť o raste znamená porušovať zmluvy. Porušujú ich tí, ktorí hovoria len o pakte stability. Kým nevytvoríme pracovné miesta a znovu nezaistíme rast, žiadna stabilita nebude," podotkol Renzi v talianskom parlamente.

Rím sa v otázke uvoľnenia fiškálnych pravidiel môže spoľahnúť na podporu Francúzska. Bude však musieť presvedčiť severné štáty únie o tom, že to nevedie len k zbytočnému míňaniu.

V uplynulých dňoch sa v médiách špekulovalo, že Renzi pri výbere budúceho šéfa Európskej komisie obchoduje so svojím hlasom pre niekdajšieho luxemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera. Odmenou mu má byť aspoň čiastočná budúca priazeň Junckera a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej ohľadom fiškálnej flexibility.

Dôležitým námetom pre Talianov bude tiež nelegálne prisťahovalectvo. Krajina sa často sťažuje, že kvôli svojej polohe čelí neúmernému náporu imigrantov zo severnej Afriky a žiada ďalšie členské štáty o solidaritu a pomoc. Podľa dostupných správ tento rok dorazilo k talianskym brehom už viac ako päťdesiat tisíc imigrantov.

Krajina pred nedávnom dokonca pohrozila, že prestane zachraňovať topiacich sa utečencov zo Stredozemného mora. "Európa, ktorá hovorí kalábrijským rybárom, že musí chytať tuniaky určitou technikou, ale potom sa obráti chrbtom, keď v mori plávajú mŕtvoly, sa nemôže nazývať civilizovanou," citovala šéfa talianskej vlády agetura Reuters.

Debatu o zmene predsedníctva dnes bude mať na programe aj Európsky parlament, ktorý sa po prvýkrát zíde v novom zložení.

Súvisiace články

Aktuálne správy