Reálne mzdy v Japonsku v máji klesli

Podľa údajov japonského ministerstva práce sa reálne mzdy v Japonsku v máji znížili o 4,3 %

Reálne mzdy v Japonsku, ktoré sú upravené, aby odrážali zmeny vo vývoji inflácie, sa v máji znížili najvýraznejšie za viac ako štyri roky. Reálne mzdy v krajine v sledovanom období oslabili v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka o 3,6 %. Vyplýva to z údajov japonského ministerstva práce. Je to najvýraznejší pokles od decembra 2009, keď reálne mzdy poklesli o 4,3 %.

V nominálnom vyjadrení sa v máji mzdy zvýšili o 0,8 %, kým v apríli nominálne mzdy posilnili o 0,7 %. Predstavitelia japonskej centrálnej banky (BOJ) uviedli, že očakávajú výrazný dopyt po pracovných silách, čo by malo vytvoriť tlak na rast miezd a podporiť spotrebiteľské výdavky. Niektorí analytici však vyjadrili obavy z toho, že spotrebiteľské výdavky by mohli byť sklamaním. Dôvodom je to, že mzdy nerastú rovnakým tempom ako miera inflácie.

Podľa ministerstva je za pracovníka považovaný ten, kto je zamestnaný viac ako jeden mesiac vo firme, ktorá zamestnáva viac ako päť ľudí. Taktiež sú to tí ľudia, ktorí sú zamestnaní na dennom základe alebo majú kratší kontrakt než je jeden mesiac, ale pracovali viac ako 18 dní počas dvoch mesiacov pred uskutočnením prieskumu vo firme, ktorá zamestnáva viac ako päť ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy