Brexit? Katastrofa pre ekonomiku, varujú experti

, ČTK Foto: SITA

Konfederácia britského priemyslu (CBI) varovala pred hospodárskymi rizikami spojenými s prípadným odchodom Británie z Európskej únie. Zdôraznila, že podmienkou ekonomického úspechu Británie je zachovanie jej plného členstva v EÚ. Informoval o tom denník Financial Times.

"EÚ je naším najväčším exportným trhom a zostáva základom našej ekonomickej budúcnosti," vyhlásil generálny riaditeľ CBI John Cridland. "Naše členstvo podporuje pracovných miesta, zrýchľuje hospodársky rast a posilňuje našu medzinárodnú konkurencieschopnosť," dodal.

Cridland dôrazne odmietol názor niektorých konzervatívcov, že Británii by k udržaniu terajšej ekonomickej pozície stačila určitá forma pridruženia k Európskej únii. "Alternatívy plného členstva by jednoducho nefungovali. Boli by sme viazaní pravidlami, ktoré by sme nemohli ovplyvniť," vyhlásil.

Predseda euroskeptickej strany UKIP Nigel Farage sa netají tým, že by svoju krajinu najradšej videl mimo EÚ. Aj vďaka tomu získala UKIP 24 kresiel v Európskom parlamente a porazila tak ako vládnych konzervatívcov, tak opozičných labouristov.

Podľa nedávnej štúdie London School of Economics (LSE), o ktorej informoval portál e15, by takzvaný "brexit" mohol byť pre ekonomiku horší než kríza v rokoch 2008 a 2009. "Aj podľa veľmi optimistického scenára by prepad obchodu dosiahol skoro 2,2 percentá HPD. Pesimistickejšie výpočty odhadujú dlhodobú stratu takmer desatiny národných príjmov," uvádza analýza.

Jedným z hlavných finančných prínosov odchode z EÚ je podľa štúdie suma zodpovedajúca 0,5 percenta HDP, ktorú Británia každoročne odvádza do Bruselu. To vlani podľa odhadu ministerstva financií zodpovedalo sume 8,6 miliardy libier (10,73 miliárd euro). Nevýhody by ale tento zisk prevážili. Briti by sa museli vyrovnať s opätovným zavedením ciel, zvýšením daní a prepadom zahraničného obchodu, predpovedá LSE.

Predseda britskej vlády David Cameron vlani prisľúbil, že v roku 2017 usporiada referendum o členstve Británie v Európskej únii, ak jeho konzervatívci budúci rok vyhrajú parlamentné voľby. Teraz sa podľa denníka Financial Times objavili obavy, že odchod Británie z EÚ by mohol urýchliť neúspech premiérovej snahy o zablokovanie nominácie luxemburského expremiéra Jeana-Claudea Junckera na budúceho predsedu Európskej komisie.

Súvisiace články

Aktuálne správy