Flexibilnejšia pravidlá EÚ by pomohli rozpočtu Talianska

Rozpočet krajiny by sa vylepšil, ak sa do deficitu nezahŕňali financie, ktoré musia členské štáty EÚ vynaložiť, aby získali prístup do štrukturálnych fondov únie.

Taliansko by mohlo na investičné výdavky uvoľniť dodatočných 10 mld. eur, keďže členské štáty Európskej únie signalizovali možnosť väčšej flexibility pri uplatňovaní rozpočtových pravidiel. Pre pondelkové vydanie denníka Corriere della Sera to povedal Graziano Delrio, ktorý je poradcom talianskeho premiéra Mattea Renziho. Lídri EÚ minulý týždeň naznačili, že sú ochotní poskytnúť členským krajinám viac flexibility pri uplatňovaní rozpočtových pravidiel, ak budú pokračovať v štrukturálnych reformách.

Delrio uviedol, že ak sa do rozpočtového deficitu nebudú zahŕňať financie, ktoré musia členské štáty EÚ vynaložiť, aby získali prístup do štrukturálnych fondov únie, Taliansko by mohlo minúť dodatočných 7 mld. eur. Rozpočet krajiny by sa vylepšil o ďalšie 3 mld. eur, ak by sa do deficitu nezahŕňali nevyhnutné investície do infraštruktúry, napríklad na zlepšenie bezpečnosti školských budov.

Poradca talianskeho premiéra zopakoval, že jeho krajina sa nesnaží o revíziu rozpočtových pravidiel EÚ, podľa ktorých môže byť deficit verejných financií maximálne vo výške 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vyjadril však určité pochybnosti o dlhodobej životnosti tohto pravidla. Premiér Renzi tlačí na Európsku úniu, aby sa nesústreďovala na rozpočtové úsporné opatrenia, ale aby sa koncentrovala na posilnenie ekonomického rastu a tvorbu pracovných miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy