Vlak zdarma a vyššia minimálna mzda: Pozitívny vládny balíček má apelovať na voličov

, ČTK;iDnes;E15 Foto: SITA

Ľavicová vláda premiéra Fica po rokoch úsporných opatrení pripravuje balíček, ktorý by uľavil ľuďom s menšími príjmami. Fico chce napríklad výraznejšie zvýšiť minimálnu mzdu, znížiť povinné odvody pre ľudí s nízkymi a strednými príjmami a zlacniť domácnostiam plyn.

Fico oznámil na mimoriadnom sneme svojej strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) pripravovaný balík opatrení.

"Je to 15 opatrení, ktoré nazývame pozitívne balík opatrení pre slovenskú verejnosť. Ľudia nás nebudú voliť za konsolidáciu verejných financií, ale za to, čo pocíti vo svojom živote," vyhlásil Fico v prejave pred delegátmi strany. Dodal, že po ovládnutí obchodnej divízie plynární SPP štátom v najbližších dvoch rokoch klesne cena plynu pre rodiny o dvojciferné číslo.

Minister financií a podpredseda Smeru-SD Peter Kažimír doplnil, že spomínané opatrenia si vyžiadajú 250 miliónov eur. "Máme ambíciu to zvládnuť aj pri plánoch na ďalšie znižovanie deficitu verejných financií," povedal Kažimír.

Šéf Smeru ohlásil plán na historicky najvyšší percentuálny nárast čistej minimálnej mzdy. V praxi by mal znamenať trinásty plat pre ľudí s najnižšími zárobkami. Nižším príjmovým skupinám by zároveň mali klesnúť zdravotné odvody, podľa Fica by sa opatrenie malo dotknúť asi osemsto tisíc ľudí. Nižšie odvody na zdravotné poistenie by mali pocítiť aj zamestnávatelia. Študenti základných, stredných i vysokých škôl a dôchodcovia by mali od 17. novembra cestovať vlakom zadarmo. Nižších výdavkov za cestovné lístky sa majú dočkať aj ľudia cestujúci za prácou. Odborníci kritizujú predovšetkým prísľub vlakov zadarmo. Nevedia si predstaviť, ako bude štát v tak masovom meradle študentské cesty dotovať.

Súčasnej slovenskom vláde sa vlani prvýkrát od zavedenia eura na slovenské v roku 2009 podarilo stlačiť deficit verejných financií pod kľúčovú hodnotu troch percent výkonu ekonomiky, ako to vyžadujú pravidlá Európskej únie.

Fico bez bližších podrobností tiež oznámil, že v jeho vláde, ktorá nastúpila do úradu na jar roku 2012, dôjde k personálnym zmenám. "Budú zmeny vo vláde aj na postoch štátnych tajomníkov," vyhlásil Fico. Slovenské médiá už skôr špekulovali, že z funkcií by mali odísť ministri školstva a hospodárstva.

Predseda SmeruSD v prejave netajil nespokojnosť s prácou niektorých funkcionárov strany. "Správajú sa arogantne a mocensky. Prestali komunikovať so starostami a ľuďmi. Prestávajú byť schopní mobilizovať voličov," povedal Fico, podľa ktorého stranu okrem zmien vo vedení čakajú personálne výmeny aj na úrovní regionálnych štruktúr.

Mimoriadny snem zvolala strana tri mesiace po Ficovej neúspechu v prezidentských voľbách, v ktorých premiér a predseda SmeruSD kandidoval ako favorit na víťazstvo. Nakoniec ale prehral s nezávislým kandidátom Andrejom Kiska. SmerSD síce zostáva najpopulárnejšou politickou stranou, jej preferencie v poslednom období ale klesli. V nedávnych eurovoľbách strana prišla o jedno z predchádzajúcich piatich kresiel v Európskom parlamente.

Rezignáciu na post podpredsedu SmeruSD ohlásil na sneme Vladimír Maňka. Súčasný europoslanec v minuloročných priamych voľbách neobhájil post predsedu Banskobystrického kraja, ktorým bol zvolený vodca extrémistov Marian Kotleba.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy