ECB podľa Merscha nevníma bezprostredné riziko deflácie

Člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky Yves Mersch zároveň nevylúčil, že úrokové sadzby ostanú nízke do roku 2016

Európska centrálna banka (ECB) nezaznamenala bezprostredné riziko deflácie. Vyhlásil to člen Výkonnej rady ECB Yves Mersch. Podľa jeho slov však eurozónu čaká dlhšie obdobie nízkej inflácie. "V tomto momente nevnímame zvýšené, alebo akútne riziko deflácie v tom zmysle, že by spotrebitelia menili svoje správanie a odkladali nákupné rozhodnutia, pretože očakávajú nižšie ceny… to by vytvorilo negatívnu špirálu, ktorá by viedla k výraznejšej deflácii,“ povedal Mersch pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk.

 

Strednodobým cieľom ECB je dosiahnuť mieru inflácie na úrovni tesne pod hranicou dvoch percent. V súčasnosti je od tohto cieľa miera inflácie výrazne vzdialená, keďže dosahuje 0,5 %. To vyvoláva obavy, či v eurozóne nevznikne deflačná špirála v japonskom štýle. V eurozóne by sa spomalil rast, klesali by ceny, znižovala by sa spotreba aj investície.

V júni ECB rozhodla o tom, že ponúkne bankám cielené dlhodobé úvery s cieľom presvedčiť ich, aby poskytovali pôžičky. Banka sa okrem toho pripravuje na to, že v budúcnosti bude nakupovať cenné papiere založené na aktívach a rozhodla, že preruší sterilizáciu svojich doterajších nákupov dlhopisov. Tieto kroky ECB prijala zároveň so znížením hlavnej úrokovej sadzby na 0,15 % a posunutím depozitnej sadzby do negatívneho teritória.

Mersch nevylúčil, že úrokové sadzby ostanú nízke do roku 2016. "Ak všetko ostatné ostane tak ako je dnes, mohli by sme uplatniť tento model,“ povedal. "My ako centrálna banka sa pokúsime naplniť svoj cieľ tak rýchlo, ako sa bude dať, cieľ dostať mieru inflácie blízko, ale pod hranicu dvoch percent. To si ale vyžaduje čas, pretože chvíľu trvá, kým opatrenia menovej politiky prekonajú rôzne ekonomické štruktúry a začnú fungovať,“ doplnil.

Súvisiace články

Aktuálne správy