Dôvera amerických spotrebiteľov v júni rástla

Dôvera spotrebiteľov v USA v júni rástla. Medzi spotrebiteľmi totiž vládol optimizmus v súvislosti s tým, že slabý výkon americkej ekonomiky v prvom kvartáli spôsobilo nepriaznivé počasie. Index spotrebiteľskej dôvery, ktorý zostavila agentúra Reuters a University of Michigan, vzrástol podľa konečných údajov na 82,5 bodu z úrovne 81,9 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Podľa predbežných údajov bola hodnota indexu na úrovni 81,2 bodu. Analytici agentúry Reuters počítali s tým, že hodnota indexu dosiahne 82 bodov.

„Spotrebitelia veria, že pokles ekonomiky v prvom kvartáli spôsobilo nepriaznivé počasie a ekonomika krajiny sa už vrátila ku kladnému hospodárskemu rastu,“ povedal šéf prieskumu Richard Curtin. Index súčasných podmienok v ekonomike stúpol na 96,6 bodu z úrovne 94,5 bodu. Analytici predpokladali, že hodnota tohto indexu bude 96 bodov. Index očakávaní klesol na 73,5 bodu z úrovne 73,7 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Hodnota tohto ukazovateľa však prekonala očakávaných 72,8 bodu.

Inflačné očakávania na obdobie jedného roku klesli na 3,1 % z predchádzajúcich 3,3 %. Výhľad inflácie na obdobie piatich až desiatich rokov stúpol na 2,9 % z úrovne 2,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy