Čína vytvorí vlastnú konkurenciu Svetovej banke, tvrdí, že má podporu 22 krajín

, iHNed;FT Foto: SITA

Peking chce vytvoriť svoju vlastnú obdobu Svetovej banky. Ázijská infraštruktúrna investičná banka má konkurovať medzinárodným finančným inštitúciám, ktoré sú podľa čínskych predstaviteľov príliš zviazané so západnými ekonomikami.

Čína sa usiluje o vznik novej globálnej finančnej inštitúcie, ktorá by priamo konkurovala Svetovej obchodnej banke, Ázijskej rozvojovej banke (ADB) alebo Medzinárodnému menovému fondu. Informoval o tom server denníka Financial Times. O spomínaných organizáciách sa Peking domnieva, že sú ovplyvnené ekonomickou politikou Spojených štátov a ich spojencov, predovšetkým odvekého čínskeho rivala – Japonska.

Záujem o nového medzinárodného veriteľa, ktorý by sa mal volať Ázijská infraštruktúrna investičná banka, prejavilo 22 krajín sveta, medzi nimi aj niekoľko bohatých štátov Stredného východu. Túto oblasť Čína nazýva "západnou Áziou".

Čína pozvala na diskusiu o založení banky zástupcov Európy, Austrálie, USA ale aj Japonska. Podľa zdrojov z rokovania však najľudnatejšia krajina sveta chce tieto štáty neskôr vylúčiť alebo aspoň významne obmedziť ich vplyv. "Čína cíti, že v rámci Svetovej banky alebo MMF nič nezmôže, takže chce ustanoviť svoju vlastnú Svetovú banku, ktorú by mohla kontrolovať," povedal zdroj blízky rokovaniam o jej založení. "O projekt sa zaujíma veľa ázijských krajín. Ale Čína chce banku založiť, aj keby sa nikto ďalší nepripojil," dodal zdroj.

Na stretnutie s ostatnými krajinami Peking navrhol dvakrát navýšiť veľkosť základného imania novej banky na 100 miliárd dolárov. Prevádzka plánovanej Ázijskej infraštruktúrnej investičné banky by podľa odhadov mal ročne stáť 800 miliárd dolárov.

Väčšina základného kapitálu by pochádzala z Číny a bola by určená predovšetkým pre projekty na vybudovanie infraštruktúry v regióne, vrátane napríklad priameho železničného spojenia medzi Pekingom a Bagdadom. Prakticky by obnovila tradíciu hodvábnej cesty, starovekého obchodného chodníka, ktorý spájal Európu s Ďalekým východom.

Svetová banka poskytuje pôžičky vládam krajín z celého sveta, najdlhšie na dvadsať rokov. Dlžníci nesmú tieto peniaze použiť na nákup tovaru a služieb z inej krajiny a banka požaduje vrátenie peňazí, aj keď sú financované projekty neúspešné.

Iniciatíva na vytvorenie konkurencie Svetovej banky prichádza po tom, čo OSN vydala správu, v ktorej predpovedá, že Čína bude do konca tohto roka viac investovať v zahraničí než doma.

Čína dúfa, že sa jej podarí obdobu Svetovej banky rozbehnúť do konca tohto roka, zriadením poverila bývalého šéfa dozornej rady Čínskeho štátneho majetkového fondu. Ten už najal viac ako dvadsať ľudí z čínskych finančných inštitúcií a bánk.

Súvisiace články

Aktuálne správy