Porošenko podpísal asociačnú dohodu s EÚ

Je to asi najdôležitejší deň od osamostatnenia sa Ukrajiny od Sovietskeho zväzu, povedal prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal v piatok v Bruseli ekonomickú a obchodnú dohodu a povedal, že je to asi "najdôležitejší deň od osamostatnenia sa Ukrajiny od Sovietskeho zväzu". EÚ podpísala podobné asociačné dohody aj s dvoma ďalšími sovietskymi republikami Moldavskom a Gruzínskom.

 

Podniky v týchto troch krajinách, ktorých tovar a smernice dosahujú európske normy, budú smieť voľne obchodovať v krajinách únie bez cla a obmedzení. A rovnako, tovar z krajín EÚ a služby budú môcť byť jednoduchšie a lacnejšie predávané zákazníkom na Ukrajine, v Gruzínsku a Moldavsku. "Je to úplne nová perspektíva pre moju krajinu," povedal Porošenko. Uviedol tiež, že táto zmluva ukončuje 10-ročný ukrajinský plán na prijatie európskych predpisov, čo pomôže zmeniť ekonomiku na "priateľskú pre investorov" a znížiť korupciu.

Ukrajina podpísala s Bruselom politické časti asociačnej dohody ešte marci. V dohode sa obe strany zaviazali k užšej politickej a ekonomickej spolupráci. Rusko varovalo pred zavedením odvetných opatrení, keďže sa obáva, že po podpísaní dohody budú na Ukrajinu vo väčšej miere prúdiť výrobky z EÚ na úkor produkcie z Ruska. Tam zase smeruje až štvrtina ukrajinského exportu.

Podpis asociačnej dohody bude pre postsovietske krajiny v praxi znamenať postupné približovanie sa k trhu únie, ktorý patrí medzi najbohatšie na svete. EÚ navyše finančne a technicky podporí krajiny výmenou za dodržiavanie princípov demokracie, ľudských práv a vlády zákona či boj proti korupcii. Podľa únie ukrajinskí vývozcovia na clách ušetria pol miliardy eur ročne, pričom hospodárstvo by aj vďaka tomu malo vzrásť o jedno percento. Ukrajina však už napríklad nebude môcť vstúpiť do colnej únie tvorenej Ruskom, Bieloruskom a Kazachstanom.

Rozhodnutie nepodpísať asociačnú dohodu, ktoré urobil Porošenkov predchodca Viktor Janukovyč, vyvolalo masívne protesty na Ukrajine a nakoniec viedlo k úteku Janukovyča do Ruska a ruskej okupácii a anexii ukrajinského polostrova Krym.

Súvisiace články

Aktuálne správy