UniCredit podpísal s EIF zmluvy na podporu inovatívnych firiem

Európsky investičný fond a UniCredit pod vedením UniCredit Bank Austria podpísali viacstranné zmluvy o poskytovaní záruk. Ide o podporu poskytovania úverov pre inovatívne podniky na Slovensku a v ďalších krajinách strednej a východnej Európy.

Inovatívne podniky na Slovensku, ako aj v ďalších krajinách strednej a východnej Európy, budú mať novú možnosť zabezpečenia financovania. Európsky investičný fond (EIF) a UniCredit pod vedením UniCredit Bank Austria podpísali viacstranné zmluvy o poskytovaní záruk v rámci iniciatívy RSI (Risk-sharing instrument – Nástroj na zdieľanie rizika, pozn. red.) financované Európskou komisiou. Ide o podporu poskytovania úverov pre inovatívne malé a stredné podniky so strednou kapitalizáciou v Bulharsku, Chorvátsku, Českej republike, Maďarsku a na Slovensku.

Nové zmluvy umožnia bankám skupiny UniCredit poskytnúť inovatívnym spoločnostiam v týchto piatich štátoch prístup k financovaniu v celkovej výške 60 mil. eur, pričom EIF poskytuje záruku do výšky 50 %. Spolupráca s EIF umožní bankám skupiny UniCredit ponúkať inovatívnym spoločnostiam dodatočné financovanie za zvýhodnených podmienok. Tieto zmluvy predstavujú prvé viacstranné zmluvy v rámci iniciatívy RSI, ktoré majú medzinárodný rozmer. Inovatívne podniky v celej EÚ v rámci tejto iniciatívy doposiaľ získali prístup k financovaniu v celkovej výške prekračujúcej úroveň 3,2 mld. eur prostredníctvom štyridsiatich dohôd v jednotlivých krajinách Európy.

Cieľom nástroja RSI je povzbudiť banky pri poskytovaní úverov malým a stredným podnikom so strednou kapitalizáciou s menej ako 500 zamestnancami, ktoré potrebujú investičné financovanie alebo prevádzkový kapitál na podporu výskumu, vývoja a inovatívnych činností, s finančnou podporou Európskej únie. Do projektu boli vybrané banky z celej Európy, ktoré reagovali na základe predchádzajúcej výzvy EIF pre finančných sprostredkovateľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy