Čo najviac trápi Európanov: Nedostatočné zabezpečenie v dôchodku

, GFK;kurzy Foto: SITA

Najväčšie obavy majú Európania tradične z nezamestnanosti a hospodárskej nestability. V posledných rokoch však stúpa aj starosť o finančné zabezpečenie v dôchodku. Pomer štátnych dôchodkov voči priemernej mzde v Európe klesá.

V pravidelnom každoročnom prieskume spoločností GFK "Challenges of the Nations" sú zoradené obavy Európanov z jednotlivých nepriaznivých ekonomických a sociálnych udalostí. V rokoch, keď sa ekonomike príliš nedarí, stúpajú obavy občanov z nepriaznivého vývoja. Medzi desiatku pálčivých problémov zaraďuje prevažná väčšina Európanov aj obavy z životnej úrovne na dôchodku.

Dôchodková politika je dôkladne sledovaná vo všetkých vyspelých krajinách. Európania, ktorí si budú chcieť čo najviac aktívne užiť penziu, musia vo svojom rodinnom finančnom plánovaní čo najskôr myslieť práve na zabezpečenie na penziu. Veľmi aktívne pristupujú k finančnému zabezpečeniu na dôchodok Briti, Kanaďania alebo Američania. V týchto krajinách si sporí, alebo investuje na penziu približne 80 % občanov.

Nároky na vlastné finančné zabezpečenie v dôchodkovom veku stúpajú vo všetkých európskych krajinách. Hlavným dôvodom sú demografické zmeny, kedy klesá pomer pracujúcich voči penzistom. Predlžuje sa stredná dĺžka života občanov v dôchodkovom veku, dôchodky sú teda vyplácané dlhšie ako v minulosti. Znižuje sa aj pôrodnosť. Finančné nároky na výplatu penzií sa v európskych krajinách zvyšujú. V posledných rokoch preto dochádza v Európe k legislatívnym zmenám ohľadom dôchodkovej problematiky. Zmeny prebiehajú v rôznom rozsahu, spoločné však európske krajiny majú najmä postupné zvyšovanie dôchodkového veku. Čím mladší občania sú, tým neskôr budú môcť odísť do starobného dôchodku. Dnešní štyridsiatnici tak budú môcť odísť do riadneho dôchodku o niekoľko rokov neskôr než ich rodičia, to platí aj pre Slovákov. Postupné zvyšovanie dôchodkového veku bude mať za následok, že v budúcnosti bude odchádzať ešte viac občanov do predčasného dôchodku ako je tomu v súčasnosti. Predčasný dôchodok je pritom citeľne nižší ako riadny dôchodok.

V európskych krajinách dochádza aj k ďalším legislatívnym zmenám, mení sa výpočet starobného dôchodku, mení sa úprava náhradných dôb poistenia, zvyšujú sa nároky na získanie potrebnej doby poistenia a ďalšie. Vďaka legislatívnym zmenám sa bude v európskych krajinách odchádzať do dôchodku v budúcnosti za horších podmienok ako dnes. Legislatívne zmeny posilňujú vlastnú zodpovednosť Európanov za životnú úroveň v penzii. Zodpovední Európania si už počas produktívneho života šetria a investujú na penziu, postup je samozrejme individuálny a závisí na vlastnom investičnom profile, skladba finančných produktov sa líši v závislosti na mnohých osobných investičných charakteristikách. Vlastné úspory a investície sú významným doplnkom štátnej penzie, ktorých úloha postupom rokov porastie. Rodinný finančný vankúš umožňuje odchod mimo iného aj do finančne nevýhodného predčasného dôchodku. Predovšetkým v prvých rokoch v penzii, keď majú ešte dostatok síl, chcú Európania čo najviac cestovať a venovať sa svojim koníčkom.

Podľa výsledkov z tohto roka stúpajú obavy z finančného zabezpečenia na dôchodok aj u Nemcov, čo je po prípadnej nezamestnanosti a cenovej nestabilite ich tretia najväčšia finančne-sociálna starosť. Kým z nezamestnanosti má obavy 33 % Nemcov, z hospodárskej nestability 26 % a z dôchodku 24 %. Najviac pritom stúpajú práve obavy z finančného zabezpečenia na penziu, v roku 2013 malo obavy z vlastnej penzia len 14 % Nemcov. Nárast obáv súvisí s legislatívnymi zmenami v oblasti dôchodkov, ktoré zvyšujú nároky pre mladšie ročníky na priznanie dôchodkov. Z vlastného dôchodku majú Nemci, podľa štúdie z tohto roku, vyššie obavy ako z kriminality, korupcie, z problémov s bývaním, chudoby, integrácie, úrovne vzdelania a zdravotnej starostlivosti, alebo ochrany životného prostredia.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy