Pôžičky ultra výhodne: Európske firmy stále viac vsádzajú na dlh

, E15 Foto: SITA

Firmy v eurozóne si na svoju expanziu požičiavajú najviac od krízy pred šiestimi rokmi. Využívajú tak ústretovú politiku Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá sa zaviazala všetkými prostriedkami bojovať za ekonomickú prosperitu. Výsledkom sú prudko klesajúci úroky a tým aj nízke náklady firiem na financovanie dlhu.

Aj donedávna rizikové spoločnosti si tak na dlhopisových trhoch požičiavajú skutočne lacno. Investori, pre ktorých sú korporátne bondy jednou z mála zostávajúcich ciest, ako aspoň trochu zarobiť, si svojich dlžníkov takmer rozmaznávajú.

Ako píše portál E15, dlhy európskych firiem tento rok prevýšili päťnásobok ich ziskov. To je najviac od roku 2008 a vysoko nad dlhodobým priemerom v eurozóne. Čím ďalej tým viac ziskov na starom kontinente generujú požičané peniaze.

Tento trend sa podľa expertov ešte ďalej prehĺbi. "Očakávame, že veritelia budú ponúkať dlžníkom stále priaznivejšie úverové podmienky, rovnako tak predpokladáme aj rast objemu transakcií financovaných pôžičkou," uvádza Gemma Johnsonová z agentúry Standard & Poor 's. Podľa agentúry sa oproti vlaňajšku prepadli úrokové náklady firiem o viac ako desať percent, najviac ušetrili firmy s najnižším ratingom. Výnosy požadované investormi sa medziročne prepadli u firiem hodnotených známkou B, ktoré S&P považuje za značne rizikové, z 8,3 na 6,1 percenta, v prípade o niečo bezpečnejších emitentov s hodnotením BB potom priemerný úrok ich bondov spadol z 5,7 na 4, 4 percentá, teda bezmála o štvrtinu.

Lacné cudzie peniaze firmy čoraz častejšie preferujú pred vlastnými zdrojmi, takzvaná finančná páka v eurozóne preto rastie. "V prostredí nízkych úrokových sadzieb a relatívne priaznivých očakávaní vývoja ekonomiky možno predpokladať stále agresívnejšiu kapitálovú štruktúru firiem, ktoré sa viac sústredí na dlh," predpovedá Johnsonová.

Veritelia sa v súčasnosti neboja požičiavať, strach je najmenší od roku 2007. Svedčí o tom index iTraxx Crossover, ktorý odráža sentiment na dlhopisových trhoch. Po prvom tohtoročnom kvartáli sa index prepadol na sedemročné minimum. Svojho maxima naopak benchmark dosiahol na vrchole paniky finančných trhov v marci 2009.

Súvisiace články

Aktuálne správy