Tienisté stránky zbohatnutia: Toto vás na ceste za peniazmi určite nepoteší

, businessinsider Foto: photl;SITA

Luxusný tovar, panské huncútstva, veľkolepé sídla, miliónové "káry", oslavné ódy v médiách. Ale skutočne stojí všetko to bohatstvo za to? Má to aj odvrátenú stránku, 12 prekvapujúcich nevýhod zozbieral business insider.

1. Obetujete priveľa
Počas niekoľkých rokov tvrdej práce v honbe za peniazmi ste sa možno vzdali kľúčových vzťahov, odrezali sa od budúcich príležitosti, prišili o životné skúseností, alebo vykašlali na svoje skutočné vášne a sny. Ak bohatstvo jednoducho kompenzuje to, čo nemôžete robiť, potom sa výhody bohatstva strácajú a nemusia stáť za to.

2. Vnímaný ste ako chamtivec, bezohľadný, či workoholik
Ak si nakúpite pekné veci, ľudia vás môžu vnímať ako materialisticky založeného. Okrem toho váš úspech znamená pre iného stratu a to je príčinou všeobecného odporu.

3. Izolácia
Byť bohatý znamená stiahnuť sa zo spoločnosti. Buď zo strachu, alebo z presvedčenia, že ste na tom lepšie ako ostatní, začnete ťažšie budovať vzťahy. Len málo ľudí sa môže vcítiť do vašej situácie, čo môže viesť k určitému pocitu izolácie.

4. Priatelia a rodina vás vidia inak
Ak ste bohatý, je pravdepodobnejšie, že vás požiadajú o pôžičku, alebo budú mať nerealistické požiadavky na Vianoce alebo narodeniny. Ale ak nebodaj nezaplatíte za obed, môžu vás začať považovať za lakomého. Mnoho ľudí si myslí, že byť bohatý je tajomstvom všetkého šťastia a preto menej tolerujú frustrácie boháčov. Je čoraz náročnejšie splniť vysoké očakávania ľudí okolo vás.

5. Strata perspektívy
Peniaze by mohli spôsobiť, že stratíte perspektívu. "Mám vlastné peniaze, alebo peniaze vlastnia mňa?" pýtate sa sami seba: Môže byť jednoduché získať za peniaze kontrolu nad svojím životom, horišie to však bude pri častom hľadaní argumentov, keď má rodina neustále obavy zo straty bohatstva.

6. Pútanie pozornosti
Peniaze sa stávajú prostriedkom na upútanie pozornosti. Môžete sa stať závislými na nákupoch. Začína to peknými autami, končí honosnými vilami, len aby ste ukázali ľuďom, že na to máte. Ale ak sa snažíte prilákať k sebe ľudí cez podobné symboly, rýchlo stratíte sebaúctu.

7. Vaše deti sa nemusia učiť čo znamená hodnota peňazí
Môžu mať pocit, že nemusia pracovať a starať o peniaze, pretože vyrastali v tak príjemnom prostredí. Aj keď budú mať ambície a vedia, že "by mali " tvrdo pracovať, nemusia sa u nich rozvíjať vlastnosti potrebné k úspechu tak ako u vás.

8. Vaše konto je zaujímavejšie ako vy
Ak ste bohatý, ťažšie zistíte, či je niekto na vás milý, pretože sa mu páčite, alebo sa mu páčia vaše peniaze. Zvlášť ak nie ste vo vzťahu je náročné zistiť, či je prejavený záujem smerom k vám, alebo skôr k vášmu bohatstvu.

9. Strata atraktivity
Veci, ktoré si chcete kúpiť sú pre vás čoraz menej atraktívne. Väčšina z nich, po ktorých ste túžili, boli pre vás buď nejakým spôsobom užitočné, alebo ste si ich nemohli dovoliť bez tvrdej práce. V momente, keď sa nad ich nákupom už nemusíte pozastavovať, pretože si už môžete dovoliť takmer všetko, stráca aj tovar z kategórie high-end svoje čaro.

10. Kto má väčší
Rastom majetku si začnete viac uvedomovať tých, ktorí sú bohatší ako vy. Vždy je tu niekto bohatší, a nikdy to asi nebude inak. Keď si zarobíte 20 miliónov, môžete stretnúť chlapíka, čo má dve miliardy. Ak sa už prepracujete do istej úrovne, bude pre vás čoraz jednoduchšie porovnávať sa s ostatnými.

11. Neviete, čo ďalej
Pre väčšinu ľudí sú peniaze motiváciou v práci. Ale ak prestanú byť, začnú rozpaky, čo ďalej robiť.

12. Vnútorný balans
Keď zbohatnete, dozviete sa, že peniaze nemajú vplyv na vašu myseľ. Hoci si môžete dožičiť komfort, pohodlie nevedie vždy k spokojnosti. Šťastní ľudia sú často aj naďalej šťastní, ak sa z nich stanú milionári. Nespokojní ľudia zostávajú často nešťastní, aj keď sú z nich už milionári.

Súvisiace články

Aktuálne správy