Ruská pizza z neba: Lietajúci robot ju spustí na lanku

, iDnes Foto:YT

Obyvatelia mesta Syktyvkar na severe Ruska si môžu od soboty objednať čerstvú pizzu "letecky". Miestna pizzeria začala doručovať jedlo pomocou bezpilotných dronov, v komerčnej prevádzke údajne ako prvý na svete. O niečo podobné sa pokúša americký Amazon, zatiaľ však službu testuje.

Pizza z ruskej reštaurácie spočiatku priletí za zákazníkmi do mestských parkov, na pláže a do univerzitných kampusov. Podnik má zamestnanca, ktorý prijíma objednávky, avšak aj tu chce do budúcnosti vylúčiť ľudský faktor a ušetriť.

Na lietajúcom drone je umiestnená videokamera, ktorú na svojom monitore sleduje manažér reštaurácie. Na konci si však radšej telefonicky overuje, že pizza naozaj na miesto priletela. Samotný dron na zemi nepristane. V momente, keď manažér rozpozná klienta, ktorý sa o obed či večeru na zemi hlási, taliansku pochúťku mu na lanku spustí dolu.

Drony ruskej výroby môžu lietať vo výške 30 metrov rýchlosťou až 40 km / h. Majiteľ pizzerie Fjodor Ovčinikov tvrdí, že ide o prvú komerčnú leteckú dodávku pizze na svete. Podľa neho sa o to už pokúšali firmy v USA a Indii, ale len v testovacom režime.

 "Dnes sme doručili prvú dodávku pizze pomocou drona na svete. Nie je to len reklama, ale naozaj uskutočnená dodávka jedla, za ktorú ľudia zaplatili," povedal Ovčinikov. Fjodor Turanská. Toho dňa vyletel robot s pizzou celkom šesťkrát.

Podobnú službu, nie však s jedlom, začal vlani testovať americký internetový obchod Amazon. Služba Prime Air však nemala pre komerčnú prevádzku potrebné povolenia od úradov. Šéf Amazonu Jeff Bezos tvrdil, že by sa služba mohla spustiť do štyroch alebo piatich rokov. Drony však začali využívať aj ďalšie firmy vo svete.

Súvisiace články

Aktuálne správy