Zákaz dovozu tovarov z Krymu ekonomiku SR neovplyvní

Zákaz dovozu tovarov z Krymu by nemal zásadným spôsobom ovplyvniť slovenskú ekonomiku. Potvrdzujú to údaje o vzájomnom obchode Slovenska a Ukrajiny.
Európska únia (EÚ) sa s platnosťou od 25. júna rozhodla zakázať dovoz tovarov z Krymu. Na tomto opatrení sa v pondelok (23. 6.) zhodli ministri zahraničných vecí EÚ na svojom zasadnutí v Luxemburgu. Má ísť o ďalšiu z reakcií únie na nelegálnu anexiu polostrova Ruskou federáciou.
„Na Slovensko to nebude mať takmer žiadny vplyv, dovoz z celej Ukrajiny tvorí len 1 % dovozov na Slovensko a zo samotného Krymu to bude zanedbateľná časť,“ uviedla pre TASR analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová.
Slovenský rezort hospodárstva nevie ekonomický dosah takýchto sankcií vyčísliť. „Štatisticky sa zahraničný obchod sleduje za jednotlivé štáty ako celok. Metodika sledovania neumožňuje vyselektovať údaje zahraničného obchodu s jednotlivými regiónmi partnerských krajín. Import z územia Krymu je pred anexiou súčasťou údajov za Ukrajinu a po anexii by sa mal premietnuť do údajov za Ruskú federáciu,“ vysvetlil hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič.
Opatrenie by malo postihnúť najmä dovoz vína z tejto oblasti. Ten sleduje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. „Podľa údajov z colnej štatistiky sme na Slovensko v rokoch 2012 a 2013 z Ukrajiny vrátane Krymu nedoviezli ani liter vína,“ priblížil riaditeľ komunikačného odboru rezortu Peter Hajnala.

Súvisiace články

Aktuálne správy