Výkony stavbárov majú po piatich rokoch začať opäť rásť

Domáca stavebná produkcia by sa mala v tomto roku zvýšiť medziročne o 1,7 %, v roku 2015 o 3,1 % a v roku 2016 o 2,9 %. Predpokladá to spoločnosť ÚEOS Komercia, a.s., ktorá sa zaoberá výskumom a prognózovaním v stavebníctve.

Výkony slovenského stavebníctva by po piatich rokoch prepadu mali začať opäť rásť. Očakáva sa, že stavbári v tomto roku zvýšia tuzemskú produkciu medziročne o 1,7 % a v nasledujúcich dvoch rokoch o 3,1 % a 2,9 %. Takýto vývoj v tomto a budúcom roku s výhľadom na rok 2016 predpokladá spoločnosť ÚEOS Komercia, a.s., ktorá sa zaoberá výskumom a prognózovaním v stavebníctve. Ako v utorok informoval zástupca spoločnosti Vladimír Lenko na druhom ročníku konferencie Quo vadis (Kam kráčaš), slovenské stavebníctvo?, na nárast odvetvia budú mať hlavný vplyv výstavba dopravnej infraštruktúry a bytová výstavba. Stavebná produkcia v minulom roku klesla o 5,3 %.

Výstavba dopravnej infraštruktúry by mala v tomto roku vzrásť o 12,7 %, v budúcom roku sa má jej rast spomaliť na 6,2 % a v ďalšom roku na 0,8 %. Bytová výstavba sa má zvýšiť v terajšom roku o 2,6 % a v nasledujúcich dvoch rokoch o 4,4 %, resp. 6,1 %. „Pri nebytových budovách v tomto roku sa predpokladá naďalej ešte pokles (o 5,3 %), ale v roku 2015 stabilizácia (rast o 0,3 %) a v roku 2016 nárast (o 2,6 %). V roku 2015 predpokladáme rozbehnutie už dlhšie pripravených projektov. Situácia vo výstavbe nebytových budov výrazne odráža ekonomický rozvoj na Slovensku,“ povedal počas prezentácie predikcie slovenského stavebníctva Lenko.

Výdavky ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja na stavebných prácach v SR mali vlani podiel 18,4 % a medziročne stúpli o 2,2 percentuálneho bodu. Podiel stavebnej produkcie na hrubom domácom produkte v minulom roku dosiahol 6,9 %, pričom v roku 2008 bol ešte 9,1 %.

Rezortný štátny tajomník František Palko je na základe očakávaného vývoja presvedčený, že hospodársky rast postupne prinesie aj zvýšenie stavebnej produkcie. „Stavebníctvo je segment ekonomiky, ktoré veľmi cíti krízu aj vzostup hospodárstva, takže týmto predikciám verím. Samozrejme, realita bude určujúca z hľadiska toho, či sa prognózy naplnili,“ povedal počas konferencie Palko. V spojitosti s podielom výdavkov rezortu dopravy na výkony stavebníctva označil za potrebný najmä dopyt privátneho sektora. „Podľa údajov, ktoré máme k dispozícii za minulý rok, dno (výkonov stavbárov) by aj v budúcnosti malo byť viditeľnejšie čoraz z vyššej výšky,“ dodal.

Prezident Zväzu stavebných podnikateľov Zsolt Lukáč je v otázke očakávaného rastu stavebnej produkcie v tomto roku opatrný. „Takto jednoznačne to zatiaľ neviem povedať v žiadnom prípade. Súvisí to s tým, že rast nastane vtedy, ak stavebné firmy svojich pracovníkov nechajú nastúpiť na pracoviská a začne sa kolobeh finančných tokov do stavebníctva,“ upozornil Lukáč. To bude podľa neho znamenať hore. „Len príprava zmlúv a obstarávaní pre stavebné firmy ešte neznamená, že by dokázali naberať nových pracovníkov a zvyšovať kvalitu,“ uviedol. Mnoho stavebných firiem sa podľa neho drží tesne „nad vodou“ a pokiaľ nebudú mať zákazky, nedokážu udržať pracovníkov ani svoju existenciu.

V stavebníctve bolo vlani priemerne 158,6 tis. pracovníkov, z toho 98,6 tis. živnostníkov. Oproti roku 2009 sa tak ich počet znížil o 25,8 tis. osôb, resp. o 14 %. Podiel stavebníctva na celkovej zamestnanosti sa znížil z 8,5 % v roku 2009 na 7,3 % v minulom roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy