V Slovenskej Ľupči dokončili kanalizáciu za 14 mil. eur

Súčasťou novej kanalizácie sú aj dve čistiarne odpadových vôd

vyšlo aj v REG

BANSKÁ BYSTRICA 24. júna (SITA) – Občania Slovenskej Ľupče v okrese Banská Bystrica sa po vyše dvoch rokoch výstavby dočkali vybudovania splaškovej kanalizácie v obci. Tvorí ju vyše 12 kilometrov kanalizačných zberačov, dve čistiarne odpadových vôd, tri čerpacie stanice a takmer 700 prípojok. Jej výstavba stála 14 miliónov eur, z ktorých obec hradila päť percent z vlastného rozpočtu a zvyšok z príspevku, ktorý získala zo štátneho rozpočtu a eurofondov cez program Životné prostredie. Dodávateľom stavby bola firma Doprastav.

Ako pre agentúru SITA uviedla vedúca oddelenia výstavby obecného úradu v Slovenskej Ľupči Miroslava Oravcová, dokončenú stavbu už obec prevzala od dodávateľa a na okresnom úrade podala žiadosť o jej skúšobnú prevádzku, ktorá by mala trvať pol roka. „Doteraz sme mali jednotnú splaškovú a dažďovú kanalizáciu, ktorá ústi do Hrona. Tá už bude slúžiť iba ako dažďová,“ dodala Oravcová.

Slovenská Ľupča má v súčasnosti vyše 3 200 obyvateľov a vďaka blízkosti k Banskej Bystrici zaznamenáva veľký záujem o výstavbu nových rodinných domov. Nová splašková kanalizácia má postačovať na zabezpečenie čistenia odpadových vôd v celej obci s výhľadovým počtom 4 320 obyvateľov v roku 2030. Osobitne je riešená kanalizácia a čistenie odpadových vôd v osade pri Hrone, kde vybudovali samostatnú malú čistiareň odpadových vôd.

Súvisiace články

Aktuálne správy