Rast súkromného sektora eurozóny sa spomalil

Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa sektory služieb aj priemyslu, v júni oslabil na 52,8 bodu z májových 53,5 bodu.

Rast aktivity súkromného sektora eurozóny sa v júni nečakane spomalil. Index nákupných manažérov (PMI) dominantného sektora služieb, ktorý zostavuje agentúra Markit, v júni oslabil na úroveň 52,8 bodu z májového takmer trojročného maxima 53,2 bodu. PMI priemyselného odvetvia tiež klesol, a to na 51,9 bodu z májových 52,2 bodu. Podľa Chrisa Williamsona, hlavného ekonóma agentúry Markit, celkový obraz poukazuje na pomalý ekonomický rast.

Zložený index nákupných manažérov, ktorý zahŕňa sektory služieb aj priemyslu a považuje sa za ukazovateľ hospodárskeho rastu, v júni oslabil na 52,8 bodu z májových 53,5 bodu. Nenaplnilo sa tak očakávanie analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí odhadovali, že zostane na úrovni 53,5 bodu. Hodnota PMI nad hranicou 50 bodov však naznačuje rast a Williamson uviedol, že vzhľadom na evidentné silné zotavovanie okrajových členov eurozóny tieto údaje stále signalizujú, že ekonomika Európskej menovej únie za druhý štvrťrok vykáže rast o 0,4 %.

Trochu znepokojujúcim znakom pre Európsku centrálnu banku (ECB) je však to, že podindex cien produkcie už 27. mesiac zostal pod úrovňou 50 bodov. Júnová hodnota podindexu je 49,7 bodu, keďže firmy pokračovali v znižovaní cien s cieľom prilákať zákazníkov. Inflácia v eurozóne sa v máji spomalila na úroveň 0,5 %, čo ECB donútilo, aby zredukovala svoje úrokové sadzby na rekordné minimum.

Súvisiace články

Aktuálne správy