Nemecký súkromný sektor naďalej expanduje

Aktivita v súkromnom sektore druhej najväčšej ekonomiky eurozóny, Francúzska, naopak v júni oslabila viac, než sa čakalo

BERLÍN 23. júna (SITA, Reuters) – Nemecký súkromný sektor v júni expandoval 14. mesiac v rade. Výsledky prieskumu, ktoré zverejnila v pondelok agentúra Markit, signalizujú, že nemecká ekonomika si v druhom kvartáli udržala silný rast. Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý mapuje aktivitu v spracovateľskom priemysle aj službách, podľa predbežných údajov klesol na 54,2 bodu z májových 55,6 bodu. Udržal sa tak pohodlne nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu. Spracovateľský priemysel a služby sa na výkone najväčšej európskej ekonomiky podieľajú viac ako dvoma tretinami.

Nemecká ekonomika rastie silným tempom a zotavenie má široký základ, uviedol hlavný ekonóm agentúry Markit Chris Williamson. Júnové čísla podľa neho naznačujú, že medzi aprílom a júnom sa ekonomika zväčšila o 0,7 %.

Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka sa v prvom kvartáli zväčšil o 0,8 %, keď k zrýchleniu medzikvartálneho rastu na trojročné maximum prispela najmä mimoriadne mierna zima. V druhom štvrťroku nemecká centrálna banka, vláda v Berlíne aj väčšina ekonómov prognózujú spomalenie rastu.

Aktivita vo francúzskom priemysle podľa osobitných údajov agentúry Markit v júni klesla viac, než sa čakalo. Zložený index nákupných manažérov klesol na 48 bodov z májových 49,3 bodu. V najbližších mesiacoch firmy navyše počítajú s poklesom nových objednávok, pričom v júni znižovali počty zamestnancov ôsmy mesiac v rade.

Podniky a spotrebitelia nie sú presvedčení, že vláda dokáže zásadným spôsobom meniť podmienky v ekonomike, uviedol Chris Williamson z agentúry Markit. Druhá najväčšia ekonomika eurozóny po stagnácii v prvom kvartáli v aktuálnom štvrťroku v lepšom prípade posilní iba veľmi mierne, nemožno však vylúčiť aj pokles hospodárstva, upozornil Williamson.

Súvisiace články

Aktuálne správy