General Electric kúpi energetickú divíziu Alstomu

Americký koncern ponúka za divíziu 12,35 mld. eur, ponuku schválila správna rada francúzskej spoločnosti a odobrila ju aj francúzska vláda.

Správna rada francúzskej priemyselnej skupiny Alstom v sobotu schválila ponuku amerického koncernu General Electric (GE) na kúpu jej energetickej divízie. Ponuku už v piatok odobrila francúzska vláda. Dohoda s GE „nevyjadruje iba záujmy Alstomu a jeho akcionárov, ale poskytuje aj záruky týkajúce sa obáv, ktoré vyjadril francúzsky štát,“ uviedol vo vyhlásení Alstom. General Electric ponúka za energetickú divíziu francúzskej firmy 12,35 mld. eur. O divíziu mali záujem aj nemecký koncern Siemens a japonská spoločnosť Mitsubishi.

Vládny kabinet v Paríži sa údajne počas víkendu priblížil k dohode o kúpe podielu 20 %, ktorý má v Alstome firma Bouygues. Kúpa podielu je pre dokončenie transakcie kľúčová a podľa zdrojov oboznámených s rokovaniami by sa zúčastnené strany mali dohodnúť ešte v nedeľu. Vláda ponúka za podiel trhovú cenu 1,73 mld. eur. V účtovníctve firmy Bouygues, ktorá ho získala v roku 2006, má však podiel hodnotu o 380 mil. eur vyššiu, upozorňuje agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy