Sadzby ECB zostanú nízko do roku 2016, tvrdí Nowotny

Aby bolo možné zvýšenie sadzieb, musí hospodárstvo eurozóny rásť vyše dvojpercentným tempom, čo je pred rokom 2016 iba málo pravdepodobné, myslí si člen Rady guvernérov ECB Ewald Nowotny.

Úrokové sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) sa z rekordných miním pravdepodobne zvýšia najskôr v roku 2016, kedy bude hospodárske zotavenie eurozóny dostatočne silné. Vyhlásil to člen Rady guvernérov ECB a guvernér rakúskej centrálnej banky Ewald Nowotny. Ekonomika potrebuje rásť silným tempom, to však ťažko nastane pred rokom 2016, povedal Nowotny v rozhovore, ktorý zverejnil počas víkendu denník Krone na svojej internetovej stránke.

„Úrokové sadzby sa zdvihnú ihneď, ako príde silný rast, teda o viac než o 2 %, z dnešného pohľadu sa to však sotva stane skôr ako v roku 2016,“ povedal guvernér. Nowotny upozornil, že zotavenie v eurozóne je stále príliš krehké a ponuka lacných peňazí od ECB sa nie vždy premietne do úverov pre firmy. Aktuálna prognóza ECB predpovedá eurozóne v roku 2016 hospodársky rast v rozpätí 0,5 až 3,1 %.

ECB tento mesiac znížila úrokové sadzby na rekordné minimá a oznámila sériu opatrení na podporu hospodárskeho rastu, vrátane programu na zlepšenie dostupnosti úverov malým a stredne veľkým firmám. Banka sa tiež zaviazala podniknúť ďalšie kroky v boji proti hrozbe deflácie, ak si to situácia vyžiada. „Museli sme konať, aby sme zabránili novej ekonomickej kríze,“ komentoval najnovšie kroky ECB Nowotny.

Súvisiace články

Aktuálne správy