Najväčšou prioritou IT manažérov je stále bezpečnosť

Medzi najvyššie priority zaradilo 42 % IT manažérov a špecialistov na Slovensku zvýšenie využitia vlastných serverových zdrojov a 41 % zvýšenie úrovne bezpečnosti. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Tempest, ktorý sa uskutočnil v apríli formou online dotazníka. Oproti minulému roku sa zvýšil záujem IT manažérov a špecialistov o sociálne siete na 78 %, pričom 22 % respondentov nevyužíva sociálne siete vôbec. Tretina účastníkov ich považuje za relevantný zdroj informácií. Dôvera v sociálne siete vzrástla v porovnaní s rokom 2012 o 16 %.

V najbližších dvoch rokoch odmieta migrovať na cloud 40 % respondentov a iba 13 % o cloud službách v rovnakom období uvažuje, zvyšok nie je rozhodnutý. „Ak by respondent migroval na cloud, ako prvé by doň putovali úložiská, nasledované aplikáciami a emailovými službami,“ konštatovala spoločnosť. Až 68 % respondentov je nerozhodných, či ponechá dáta u poskytovateľa cloud služieb doma alebo v zahraničí. Najväčšou prekážkou pri prechode na cloud je podľa prieskumu bezpečnosť a pocit, že dáta sú uložené mimo vlastnej IT infraštruktúry. Ďalšími brzdami cloudu je nevyhnutnosť aplikácií pre cloudové prostredie a legislatíva. Takmer polovica firiem zároveň neuvažuje o zmenách v súčasnom nastavení outsourcingu technológií. Outsourcing IT infraštruktúry zvažuje 21 % respondentov.

Prieskum sa zúčastnilo 177 respondentov. Tretina bola z odvetvia telekomunikácií, tretina z priemyslu a ďalší z odvetvia financií a verejnej správy. Spoločnosť Tempest je poskytovateľ IT produktov a služieb s viac ako dvadsaťročnou históriou v odvetví. Za rok 2012 dosiahla firma celkové tržby 75,6 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy