ŠFRB presunul na podporu nájomných bytov 21,9 mil. eur

Štátny fond rozvoja bývania presunul peniaze na podporu výstavby nájomných bytov, aby uspokojil čo najviac požiadaviek miest a obcí. Celková suma na túto formu podpory tak dosahuje 86,9 mil. eur.

Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) presunul na podporu výstavby nájomných bytov 21,9 mil. eur, aby uspokojil čo najviac požiadaviek miest a obcí. Celková suma na túto formu podpory tak dosahuje 86,9 mil. eur. Ako informovalo ministerstvo dopravy, miestne samosprávy v tomto roku využijú na výstavbu nájomných bytov časť z poskytnutých úverov od ŠFRB. Podporu v tejto kategórii získalo celkovo 35 žiadateľov. Rezortný štátny tajomník František Palko je spokojný so záujmom obcí o výstavbu nájomných bytov, ktoré sú spolufinancované nielen úvermi z fondu, ale aj pomocou dotácií z ministerstva.

Fond v minulom roku podporil celkovo 939 žiadateľov, čím sa umožnila výstavba a obnova viac ako 26 tis. bytov. „Prostredníctvom Štátneho fondu rozvoja bývania sme vlani podporili výstavbu a kúpu 1 581 bytových jednotiek, ako aj obnovu a zateplenie 25 612 bytových jednotiek. Podarilo sa nám podporiť aj výstavbu 24 miest pre seniorov v zariadení sociálnych služieb,“ priblížil Palko. ŠFRB dostal v roku 2013 spolu 1 263 žiadostí s celkovou výškou požadovanej podpory 216,1 mil. eur, pričom poskytnutá podpora dosiahla 157,9 mil. eur.

ŠFRB vlani previedol účty svojich klientov z komerčných bánk do Slovenskej záručnej a rozvojovej banky, v ktorej má štát 100-percentnú účasť. Podarilo sa mu tak ušetriť 500 tis. eur, ktoré tiež použije na zvýšenie prostriedkov určených na poskytovanie úverov.

Súvisiace články

Aktuálne správy