Boje v Iraku posunuli cenu Brentu na 9-mesačné maximum k hranici 115 USD

Cena severomorskej ropy Brent sa dnes priblížila k úrovni 115 USD za barel (159 litrov), pričom zaznamenala vyše 9-mesačné maximum. Dôvodom sú najnovšie obavy trhov, že prudké boje v Iraku by mohli obmedziť dodávky suroviny z krajiny, ktorá je druhým najväčším producentom ropy v rámci štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Informovala o tom agentúra Reuters.
V Londýne obchodovaná cena ropy Brent s augustovým kontraktom vzrástla do 15.30 h SELČ o 50 centov na 114,76 USD (84,26 eura) za barel, pričom v priebehu obchodovania zaznamenala rast na 114,84 USD/barel. To bola najvyššia hodnota ceny Brentu od 9. septembra minulého roka. Dôvodom sú boje medzi sunnitskými militantmi a irackými vojskami o rafinériu v meste Bajdží, ktorá je najväčšia v Iraku. Ak by rafinéria s kapacitou 300.000 barelov denne ostala odstavená dlhší čas, Irak bude nútený zvýšiť dovoz ropných produktov. To by ešte viac obmedzilo objem ropy na svetových trhoch. Očakáva sa, že cena Brentu zaznamená rast tretí deň po sebe, pričom minulý týždeň vzrástla o viac než 4 %.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júli (kontrakt vyprší v piatok 20. júna) klesla o 30 centov na 105,67 USD/barel. Pod pokles sa čiastočne podpísali informácie amerického ministerstva energetiky, že zásoby ropy za minulý týždeň síce klesli, no v menšej miere, než sa očakávalo.
Za minulý týždeň končiaci sa 13. júnom klesli zásoby ropy v USA o 579.000 barelov. Analytici oslovení agentúrou Reuters počítali s poklesom zhruba o 700.000 barelov.

Súvisiace články

Aktuálne správy