Z YouTube zmiznú klipy, stiahnu Adele, Arctic Monkeys i Radiohead

, ČTK Foto: SITA

YouTube vraj už čoskoro začne blokovať muzikantov, ktorí nepodpísali nové podmienky súvisiace s platenou hudobné službou.

Vydavatelia speváckych hviezd odmietli podpísať nové licenčné podmienky, ktoré YouTube predstavil v súvislosti s blížiacim sa spustením platenej hudobnej služby. Tá by mala za predplatné umožniť prehrávanie hudobných videí. Spoplatnené videá sa budú zobrazovať bez reklám a sú prispôsobené aj pre mobilné zariadenia. Novinka sa zatiaľ podľa BBC len testuje a spustená by mala byť na jeseň.

Radu menších vydavateľov sa tento krok ale nepáči, údajne majú v chystaných zmluvách horšie podmienky ako veľké spoločnosti a plánujú tak hromadnú sťažnosť u Európskej komisie. "Všetkým platíme spravodlivo a podľa štandardov v odbore. Chceme, aby bol aj naďalej YouTube predovšetkým hudobnou službou pre všetkých. Zároveň však môže fungovať aj ako zdroj príjmov," povedal pre BBC šéf YouTube Robert Kyncl. Americký gigant Google, ktorý YouTube vlastní, sa vraj vyhráža, že ak ich nové podmienky vydavatelia neprijmú, zablokuje všetky ich videá.

Ihneď sa tiež objavili kritické názory, že ide o len o taktiku v rámci vyjednávania o cenách, ktorá na hudobných fanúšikov nebude mať v konečnom dôsledku žiadny vplyv.

Súvisiace články

Aktuálne správy