Šetrenie v Írsku by mohlo byť v roku 2015 miernejšie

Umožnia to nové pravidlá pre výpočet hospodárskeho rastu, podľa ktorých bude posilnenie írskej ekonomiky výraznejšie

Nové pravidlá EÚ pre výpočet hospodárskeho rastu by mohli zvýšiť hodnotu hrubého domáceho produktu (HDP) Írska o viac než 1 % a v budúcom roku by tak krajina mohla pristúpiť k menším úsporným opatreniam. V stredu to uviedol írsky minister financií Michael Noonan.

Technické zmeny vo výpočte by mohli spôsobiť, že zvyšovanie daní a škrtanie výdavkov bude o čosi miernejšie, pričom krajina dosiahne cieľ v oblasti deficitu na rok 2015. Rozpočtový deficit Írska by mal byť v budúcom roku vo výške troch percent HDP. Írska vláda predpokladá, že hospodársky rast krajiny dosiahne v tomto roku 2,1 %. V roku 2013 írska ekonomika oslabila o 0,3 %.

Podľa nových pravidiel budú môcť krajiny podľa Noonana do výpočtu HDP zahrnúť napríklad prostitúciu, či drogovú činnosť. Významnejšou zmenou pre Írsko je však to, že výdavky spojené s výskumom a vývojom sa budú považovať skôr za investíciu, než za náklady. Celkový balík výdavkových škrtov a zvyšovania daní v budúcom roku by mal mať nižšiu hodnotu než 2 mld. eur. S touto sumou počítajú aktuálne plány.

Tohtoročný rozpočet Írska počíta s tým, že deficit na konci roka dosiahne výšku 4,8 %. Relatívna výška deficitu by podľa očakávaní Noonana vzhľadom na vyšší hospodársky rast mohla klesnúť. Minister odhaduje, že zníženie hodnoty deficitu z úrovne 4,8 % o každých 0,1 % by mohlo znamenať, že z deficitu bude potrebné ukrojiť o približne 170 mil. eur menej.

Súvisiace články

Aktuálne správy