Z vyjadrení o embargu na firmy v Predjordánsku cítime sklamanie

Vlaňajšie vyjadrenia ministerky zahraničných vecí EÚ Catherine Ashtonovej, keď navrhla uvaliť obchodné embargo na firmy pôsobiace v Predjordánsku, by si vyžadovali viac zrozumiteľnosti pre Izrael. Povedal to dnes predseda NR SR Pavol Paška, ktorý je v Izraeli na oficiálnej návšteve.
„Naša zahraničná politika je definovaná jasne – svet má štyri svetové strany a my potrebujeme všade tam, kde zdieľame spoločné hodnoty a je možné nájsť priestor pre rast, dialóg. Izrael so svojou technologickou rozvinutosťou a potenciálom, ktorý chceme využiť, určite pre nás je partnerom. Preto sme pri niektorých postojoch a vyjadreniach sklamaní,“ priznal Paška.
Slovensko chce podľa jeho slov nájsť takú pozíciu, aby bolo zrozumiteľné, že sme členmi EÚ, na druhej strane na bilaterálnej úrovni chceme rozvíjať naše vzťahy tak, aby sme využili ekonomický potenciál.
Na otázku, či teda slovenské firmy budú napriek odporúčaniam so spoločnosťami z Predjordánska (Západného brehu Jordánu) obchodovať, odvetil, že naše firmy „dúfam budú naďalej rásť a rozvíjať tento technologický a vzdelanostný potenciál“.

Súvisiace články

Aktuálne správy