Poľský premiér i prokurátor sa zhodli: guvernér národnej banky neporušil zákon

Poľský premiér Donald Tusk dnes povedal, že jeho vláda nemá v úmysle odstúpiť po tom, ako na verejnosť prenikla tajná nahrávka súkromného rozhovoru ministra vnútra s guvernérom národnej banky, na ktorej preberajú vládne záležitosti.

Poľský premiér Donald Tusk dnes povedal, že jeho vláda nemá v úmysle odstúpiť po tom, ako na verejnosť prenikla tajná nahrávka súkromného rozhovoru ministra vnútra s guvernérom národnej banky, na ktorej preberajú vládne záležitosti.
Tusk sa zhodol s názorom prokuratúry, že zverejnený úryvok rozhovoru guvernéra Mareka Belku s ministrom vnútra Bartlomiejom Sienkiewiczom nedokazuje, že by Belka porušil zákon. Informovala o tom agentúra Reuters. Tusk dnes na tlačovej konferencii vyhlásil, že nevidí ani dôvod na odvolanie ministra vnútra, ktorého rozhovor s Belkom vyvolal v Poľsku politický škandál, z funkcie.
Poľský magazín Wprost v sobotu zverejnil nahrávku, na ktorej Belka povedal vlani v júli Sienkiewiczovi, že národná banka pomôže vláde dostať sa z finančných problémov, ak odvolá z funkcie ministra financií.
Podľa dnešného vyjadrenia Tuska viedli teoretickú diskusiu, ich rozhovor však neovplyvnil skutočné udalosti.
Faktom je, že vtedajší minister financií Jacek Rostowski bol o štyri mesiace neskôr odvolaný z funkcie, informovala dnes agentúra Associated Press. Dodala, že národná banka má byť nezávislá od vlády a akékoľvek zasahovanie, jedným či druhým smerom, je zakázané.
Počas stretnutia, ktoré sa uskutočnilo vo varšavskej reštaurácii na žiadosť guvernéra národnej banky, obaja muži hovorili o tom, ako by banka mohla pomôcť vláde z finančnej krízy, aby sa zvýšili jej šance na opätovné volebné víťazstvo vo voľbách v roku 2015. Konverzácia zahŕňala možné stimuly v ekonomike zo strany banky.
Nie je jasné, kto urobil nahrávku. Belka však svojou reakciou na ňu potvrdil jej autentickosť. Ospravedlnil sa za vulgárny jazyk, ktorý vtedy použil, a povedal, že jeho komentár bol vytrhnutý z kontextu a že neurobil nič zlého.
"Tieto zmanipulované … fragmenty sa pokúšajú prezentovať konverzáciu týkajúcu sa stability finančného systému ako prípad, v ktorom guvernér Národnej banky Poľska prekročil svoje právomoci, čo sa nikdy nestalo," uviedla národná banka vo vyhlásení.
Podľa politickej analytičky Anny Materskej-Sosnowskej nahrávka zrejme nespôsobí pád vlády. Bývalý premiér Belka však podľa nej ohrozil nezávislosť národnej banky.
Prípad ju znepokojil aj preto, že ukázal na zraniteľnosť čelných politikov, pokiaľ ide o odpočúvanie. Sienkiewicz, ako minister vnútra, má pod sebou tajné služby krajiny a dokonca ani on sa nedokázal uchrániť pred odpočúvaním, uviedla.

Súvisiace články

Aktuálne správy