Investori a spotrebitelia môžu zabezpečiť Nemecku ďalší rast

Nemecká spolková banka (Deutsche Bundesbank, DBB) predpovedá solídny vzostup národnej ekonomiky aj po roku 2014. Agentúra DPA uvádza z júnovej správy DBB, ktorú dnes publikovali vo Frankfurte nad Mohanom, že jej pozitívny trend môže pribrzdiť len nedostatok pracovných síl. Nemecká ekonomika má predpoklady, aby silno rástla aj v strednodobom horizonte. Ekonomický vzostup môžu v ňom zabezpečiť investície podnikov a rast súkromnej spotreby.
V správe sa konštatuje, že sa v tomto roku síce nepodarí zachovať vysoký vzostup zaznamenaný v prvom štvrťroku, ale krajina si udrží predpoklady na rast v období, na ktoré sa vzťahuje prognóza.
Nemecká ekonomika by mala podľa centrálnej banky v tomto roku vzrásť medziročne reálne o 1,9 %. V nasledujúcom roku by mal byť jej prírastok 2 % a v roku 2016 asi 1,8 %. Vzostup hrubého domáceho produktu (HDP) bude založený na zvyšovaní vnútornej spotreby. Trend budú podporovať nízka miera nezamestnanosti, silné prisťahovalectvo a dobrá finančná situácia súkromných a verejných rozpočtov. Nemecké firmy bude viesť k vyšším investíciám ich pomerne nízke zadlženie a veľmi dobré podmienky na domácom trhu pre financovanie projektov. K pozitívnym faktorom sa pridružuje aj zlepšovanie konjunktúry v mnohých priemyselných krajinách a zotavovanie sa eurozóny z úverovej krízy.

Súvisiace články

Aktuálne správy